Aprigul cuceritor, unul dintre cei mai sângeroşi din istorie, care a clădit un vast imperiu ce s-a extins între secolele XIII şi XIV prin unirea triburilor mongole, dar şi cu preţul sacrificării celor care i s-au opus, este considerat acum cel mai „verde” invadator din toate timpurile. Un studiu recent, realizat de specialiştii în ecologie globală de la Institutul Carnegie, arată că în urma invaziilor lui Gingis Han, aproximativ 40 de milioane de oameni au fost ucişi.
Potrivit calculelor făcute de experţi, pierderea atâtor vieţi omeneşti a dus la depopularea unor zone, în majoritatea acestora existând culturi. Cele mai multe dintre aceste culturi au dispărut la rândul lor o dată cu oamenii care le aduseseră în acele regiuni şi se îngrijeau de perpetuarea lor. În locul acestora s-au dezvoltat pădurile care au „curăţat” atmosfera de aproximativ 700 de milioane de tone de carbon, frunzele plantelor absorbind dioxid de carbon din atmosferă.
„Există o concepţie comună greşită, aceea că primul impactul impact al omului cu clima s-a produs o dată cu industrilizarea, când se ardeau pe scară largă cărbuni şi petrol”, afirmă Julia Pongratz, coordonatoarea studiului, citată de Daily Mail. „De fapt, oamenii începuseră să influenţeze mediul cu mii de ani înainte, schimbând vegetaţia Pământului când au început să taie pădurile pentru a face loc terenurilor agricole”, a explicat ea. Tot din calculele experţilor a rezultat că cele 700 de milioane de tone de carbon absorbit din atmosferă în vremea extinderii Imperiului Mongol al lui Gingis Han este aproximativ egală cu cea produsă într-un an prin utilizarea, la nivel global, a petrolului.
Specialiştii de la Institutul Carnegie au măsurat emisiile de carbon în atmosferă şi cu ocazia altor evenimente din istorie. Astfel, prin refacerea „plămânilor planetei”, cum sunt supranumite pădurile, şi cantitatea de emisii de carbon în atmosferă a scăzut în perioadele respective. Însă, de departe, invaziile lui Gingis Han au fost cele mai „ecologice”.