O statuetă din marmură ce reprezinţă un sfinx, a fost descoperită de arheologii chinezi într-un cavou vechi de 1000 de ani, relatează Xinhua.
Delicata sculptură este înaltă de 36 cm, lungimea de 21 cm şi lăţimea de 13.
Sfinxul a fost scos la lumină în luna noiembrie, împreună cu mai multe sculpturi care reprezintă cai, luptători, cămile şi lei, dintr-un cavou din oraşul Guyan, regiunea Ningxi Hui, nord-vestul Chinei.
Cavoul, care conţine 29 de morminte, a fost descoperit în timpul săpăturilor pentru construirea unei staţii de epurare a apei.
Sfinxul, sculptat în marmură albă, este aproape intact, mai puţin o mică spărtură care se află în mijlocul feţei.
Cele 9 statuete de marmură sunt lucrarea unui sculptor deosebit de priceput, apreciază Fan Jun, şeful institutului de Arheologie din Ningxa.
În mormântul unde au fost descoperite statuetele au fost înmormantaţi doi soţi, care au trăit în timpul dinastiei Tang, informaţie obţinută din epitaf.
Stilul sculpturilor este caracteristic pentru vest şi sunt o raritate pentru mormintele din acea perioadă istorică a Chinei. Arheologul a mai precizat că nici marmura nu era un lucru prea des întâlnit în China.
Orasul Ningxia se afla pe Drumul Mătăsii iar săpăturile vor aduce lumină în privinţa comerţului din timpul Dinastiei Tang.
Sfinxul un personaj specific mitologiei Egiptului antic iar cea mai mare reprezentare a sa are 73 de metri înălţime şi se află pe malul Nilului în apropierea piramidelor de la Giza, la vest de Cairo.