Presedintele Serbiei, Boris Tadici, a anuntat ca Goran Hadzici, ultimul fugar cautat de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, a fost arestat miercuri dimineata, la ora locala 8:24 (9:24, ora Romaniei), relateaza AFP.
"Astfel, Serbia incheie capitolul cel mai dificil in cooperarea cu Tribunalul de la Haga", a adaugat presedintele Tadici, precizand ca arestarea a avut loc in regiunea Fruska Gora, la circa o suta de kilometri nord-vest de Belgrad. El a dezmintit insa informatiile din presa sarba potrivit carora arestarea ar fi avut loc in manastirea ortodoxa Krusedol, frecventata de numerosi turisti.
Tadici a respins ideea ca Serbia ar fi manifestat lentoare in capturarea lui Goran Hadzici, precum si a fostilor lideri politic si militar ai sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici si Ratko Mladici. "Am explicat tot ce am facut in acesti ani si ca a fost foarte dificil pentru noi sa anchetam acest tip de persoane. Nu pot decat sa confirm din nou ca am facut tot ce este posibil si ca sunt foarte mandru de toate persoanele care au lucrat in aceasta problema", a continuat el.
Presedintele sarb si-a exprimat speranta, in mod implicit, ca arestarea lui Goran Hadzici va permite Serbiei sa avanseze in perspectivele sale europene. "Ceea ce ma intereseaza este daca (europenii) vor face ceea ce au spus ca vor face in timpul discutiilor privind integrarea europeana pe care le-am avut in ultimii ani", a declarat Tadici. "Am intors o pagina sumbra si dificila a istoriei noastre", a continuat el, declarand ca asteapta cu "mare incredere" deciziile europenilor.
Belgradul spera sa obtina la sfarsitul anului statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeana si o data pentru deschiderea negocierilor. "Am facut acest lucru pentru cetatenii sarbi, pentru victimele celorlalte popoare, pentru reconciliere in Balcani. Nici o presiune nu a fost eficienta" pentru a accelera procesul de arestare a fostilor criminali de razboi din anii '90, a caror arestare era ceruta de TPI si de europeni, a continuat presedintele sarb. "Am fost ghidati exclusiv de motive morale, de obligatiile noastre legale si pentru ca eram constienti ca era singura conditie care permitea reconcilierea intre popoarele fostei Iugoslavii", a conchis el.
Arestarea lui Hadzici intervine la aproape doua luni dupa cea a lui Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia.
Goran Hadzici, in varsta de 52 de ani, fost presedinte al Republicii sarbe autoproclamate Krajina, care se intindea pe aproximativ o treime din teritoriul Croatiei in timpul razboiului (1991-1995), este acuzat de crime de razboi si crime impotriva umanitatii.
El a disparut de la domiciliul sau la scurt timp dupa publicarea inculparii sale in iulie 2004 si nu s-a predat, in pofida apelurilor Guvernului sarb.
El trebuie sa raspunda pentru 14 capete de acuzare de crime de razboi si crime impotriva umanitatii, pentru presupusa sa implicare in uciderea a sute de civili croati si deportarea a zeci de mii de croati si alti cetateni non-sarbi de catre trupele sarbe, in timpul razboiului din Croatia (1991-1995).
Inculparea mentioneaza intr-o maniera specifica responsabilitatea sa in masacrul de la spitalul din Vukovar, in cursul caruia 250 de croati si alti non-sarbi au fost ucisi.
Goran Hadzici era inarmat cu un pistol, dar nu a opus rezistenta in momentul arestarii, a declarat procurorul sarb pentru crime de razboi, Vladimir Vukcevici, in cadrul unei conferinte de presa. "Goran Hadzici a fost arestat la 8.24 (9.24, ora Romaniei), in padurea din apropierea satului Krusedol", in regiunea Fruska Gora, cunoscuta pentru manastirile sale ortodoxe, situata la circa o suta de kilometri nord-vest de Belgrad, a continuat Vukcevici. "Un contact care ii aducea bani a fost de asemenea arestat. El avea contacte cu persoane din Biserica Ortodoxa Sarba", a precizat procurorul. "El intentiona sa paraseasca Serbia", a adaugat Vukcevici, mentionand ca, in coordonare cu serviciile de informatii ale altor tari, pe care nu le-a nominalizat, autoritatile sarbe au "impiedicat posibilitatea ca el sa treaca pe teritoriul altui stat".
Hadzici a comparut deja in fata Tribunalului special sarb pentru crime de razboi, la Belgrad, relateaza AFP.
Jurnalistii l-au vazut miercuri dupa-amiaza pe Goran Hadzici in timp ce intra in sediul Tribunalului special sarb. Imbracat cu un tricou, parea ca s-a ingrasat si era aproape chel, schimbat in raport cu ultimele fotografii cunoscute care il infatisau.