GovFaces este o reţea de socializare lansată zilele acestea de o firmă din Elveţia. Ea va permite cetăţenilor să comunice direct cu deputaţii europeni.
Culmea, GovFaces nu este o iniţiativă a Comisiei Europene. Această reţea de socializare a fost creată de o firmă nouă, care a profitat de iminenţa alegerilor europene pentru a-şi lansa conceptul: comunicarea directă între cetăţeni şi parlamentarii europeni.
Tânăra companie este orice, numai apropiată de instituţiile europene nu. Condusă de un preşedinte director general american, Jon Mark Walls, ea îşi are sediul la Geneva, în Elveţia, “pentru a garanta neutralitatea şi independenţa acesteia”. Interfaţa sa este încă într-o franceză destul de stângace, traducerea este încă în faza de perfecţionare, după cum a precizat conducerea companiei. Scopul firmei este, pe termen lung, să extindă modelul în toate ţările.
Site-ul a fost lansat la 3 martie pentru a testa platforma cu ocazia alegerilor europene, înainte de a extinde modelul la alte Parlamente şi Guverne.
Pe GovFaces se poate comunica cu deputaţii europeni, se pot da note aleşilor sau se poate vota pentru a clasifica subiectele politice ale momentului în ordinea importanţei, ceva în genul reţelei de socializare americane Reddit. Dar la trei zile după lansare doar 11 eurodeputaţi şi Maros Sefcovic, comisarul european însărcinat cu relaţiile interinstituţionale, şi-au activat profilul. “Se vor alătura mai mulţi zilele următoare”, afirmă Alexis Bourgeois, cofondator. “Suntem în legătură cu 60 de deputaţi şi comisarul Neelie Kroes a aprobat proiectul”, adaugă acesta. Realitatea a confirmat-o, în momentul redactării acestui articol numărul politicienilor care au aderat la această platformă a crescut considerabil, iar din România figurează deja patru eurodeputaţi. Şi lor le-au şi fost adresate întrebări.
Site-ul nu va avea moderatori. Iar riscul este evident: spam, insulte, flooding, toate ar putea să afecteze reţeaua. “Nu vrem să ne asumăm moderarea postărilor”, explică directorul, care adaugă că nu vrea moderare de site pentru a nu fi acuzaţi de subiectivism. Mesajele negative vor fi deci puse în lumină de internauţi, pe modelul participării colaborării de la Wikipedia. “Este ca un Guvern care promite libertatea de expresie. Trebuie să acceptăm că toate opiniile se exprimă”, explică Jon Mark Walls. Adresa de Internet la care poate fi accesat site-ul este govfaces.com.