Corespondenţă din Chicago
Marţi seară, 240.000 de oameni au trecut răbdători de patru puncte de
securitate numai pentru a se revărsa spre scena amenajată în Grant
Park, gata de un moment istoric. La un sfert de oră după ora 22:00 şi-a
făcut apariţia şi Barack Obama, primul afroamerican ales preşedinte al
Statelor Unite ale Americii.
Pentru mulţi americani, votul din 4 noiembrie a însemnat mai ales o ocazie de a fi "partea potrivită a istoriei". Majoritatea spectatorilor din Grant Park au avut la ei tricouri cu citate din autobiografia lui Obama, nenumărate insigne, şepci, tricouri şi mai ales o doză regăsită de mândrie naţională.
UNIŢI ÎNTRU SCHIMBARE
Cuprinzând mulţimea cu privirea, a părut greu de crezut că Statele Unite încă se confruntă cu acute prejudecăţi rasiale. Toţi cei de faţă, cetăţeni albi, hispanici, musulmani, de culoare, sunt convinşi că în seara la care au sperat atât să participe, "schimbarea a venit", şi America este gata să treacă într-o nouă etapă. În momentul în care postul de televiziune CNN a anunţat că Obama este câştigător, majoritatea a izbucnit în aplauze frenetice, gata parcă de deznodământ. La urma urmei, toată lumea a presimţit ce va urma încă de când Pennsylvania a fost declarată teritoriu "albastru" (democrat).
DE UNDE VINE OBAMA?
Walker Eakins a fost născut şi crescut în cartierul South Side din Chicago, în apropiere de locurile unde vecinul său Barack Obama venea la micul dejun sau alearga de dimineaţă. În dimineaţa alegerilor, la Cantina Valois din South Side au apărut pe rând şi alţi locuitori ai cartierului, fericiţi şi proaspăt întorşi de la urne. Întrebat cu cine a votat, Hendrick răspunde: "Asta mi se pare aproape o insultă!". "E ultima cantină din oraş", spune spune Eakins. "Obama obişnuia să mănânce aici în fiecare zi". "Noi nu prea ştim ce înseamnă rasismul până nu ieşim din cartier", adaugă el. Un pic mai încolo de Valois se află Hyde Park Barber Shop. "Cere tunsoare relativ conservatoare, nimic ieşit din comun, fără linii tari, nimic. Doar simplu, conservator", spune Ishmael Alamin, proprietarul frizeriei unde Obama se tunde de 14 ani. "Când vine aici, discutăm despre sporturi mai degrabă decât despre politică. Vrea să se detaşeze. E normal", adaugă Alamin. Obama aparţine acestei comunităţi, declarându-se în numeroase rânduri mândru de ea.
Citește pe Antena3.ro