Banca Centrală a Greciei a avertizat că statul elen se află în pragul falimentului, ceea ce ar însemna ieşirea din Zona Euro şi, mai apoi, din UE. Declaraţia a venit în contextul eşecului negocierilor cu creditorii externi pri-vind reformele necesare pentru eliberarea unui împrumut de 7,2 miliarde de euro.
Pe fondul acestor tensiuni, aproximativ 30 de miliarde de euro au fost retrase din băncile greceşti, în perioada octombrie 2014 – aprilie 2015, a declarat Banca Centrală. „Eşecul unui acord ar însemna începutul unui traseu dureros care va duce Grecia mai întâi la faliment, iar în cele din urmă la ieşirea din Zona Euro şi Uniunea Euro¬peană”, se arată într-o declaraţie a Băncii Centrale. „Stabilirea unui acord cu partenerii noştri este un imperativ istoric pe care nu ne putem permite să îl ignorăm”, se mai spune în declaraţie. Grecia mai are două săptămâni la dispoziţie pentru a plăti o datorie de 1,6 miliarde de euro către FMI.
Premierul, acuzat de minciuni
Preşedintele Comisiei Euro¬pene, Jean-Claude Juncker, l-a acuzat pe premierul grec, Alexis Tsipras, că minte populaţia Greciei cu privire la reformele cerute. Juncker a negat că CE ar fi solicitat mărirea TVA la medicamente sau electricitate, aşa cum ar fi afirmat prim-mi-nistrul grec.
Ce măsuri refuză Grecia:
① Tăierea pensiilor sau a sala¬riilor bugetarilor;
② Creşterea taxelor. Grecia propune reducerea evaziunii;
③ Lărgirea bazei de colectare a Taxei pe Valoarea Adăugată;
④ Reducerea cu 1% a bugetu- lui de pensii;
⑤ Majorarea bugetului cu 7,5% până în 2018.