x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia nu închide economia din cauza tulpinii Delta

Grecia nu închide economia din cauza tulpinii Delta

05 Iul 2021   •   09:35
Grecia nu închide economia din cauza tulpinii Delta

Grecia nu va mai închide economia din cauza tulpinii Delta dacă va trebui protejată doar o mică parte a populației care nu s-a vaccinat anti COVID-19, a afirmat premierul Kyriakos Mitsotakis, citat de Reuters.

"Toată lumea trebuie să-şi asume responsabilitatea. Ţara nu se va închide din nou pentru protecţia unui număr redus de persoane nevaccinate", a spus acesta.

Restricțiile impuse în luna noiembrie 2020 au costat miliarde de euro, în această țară afectată deja de criza datoriilor.

Autoritățile au hotărât, săptămâna trecută, să acorde un card preplătit de 150 de euro tinerilor între 18 și 25 de ani pentru a stimula vaccinarea.

47% din populație s-a imunizat cu cel puțin o doză de vaccin și 36% au terminat procesul. 
"Când am impus restricţiile, nu existau vaccinuri. Acum le avem", a declarat Mitsotakis.

Guvernatorul Băncii Centrale, Yannis Stournaras, a estimat că economia ţării va crește cu 4,8% în 2022, după ce anul acesta va avea un avans de 4,2% în 2021.

PIB-ul Greciei s-a contractat cu 8,2% în  2020, mai puţin față de estimările inițiale.

În acest deceniu, PIB-ul v crește cu circa 3,5% datorită PNRR.
Instrumentul de redresare NextGenerationEU, în valoare totală de 750 de miliarde euro, include granturi şi împrumuturi. Comisia Europeană va distribui banii în tranşe, în funcţie de atingerea anumitor indicatori de către guvernele statelor UE. Prima tranşă ar putea veni în această vară.

Grecia va primi 19,40 de miliarde de euro, în următorii ani, sub formă de grantur şi 12,70 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă mică, echivalent a circa 16% din PIB-ul ţării. 

×
Subiecte în articol: grecia