x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia: Turismul generează peste un sfert din PIB

Grecia: Turismul generează peste un sfert din PIB

02 Iun 2019   •   10:20
Grecia: Turismul generează peste un sfert din PIB

Contribuţia totală a sectorului elen al turismului la PIB-ul Greciei a urcat anul trecut la 21,6 miliarde de euro, sau 11,7%, arată datele INSETE, departamentul de cercetare al Confederaţiei Turismului din Grecia, informează publicaţiile Greek Reporter şi Ekathimerini.

Este o creştere de 13,3%, sau 2,5 miliarde de euro, faţă de veniturile generate în 2017. Veniturile directe şi indirecte din turism s-au ridicat anul trecut între 47,4 miliarde de euro şi 57,1 miliarde de euro, sau 25,7 - 30,9% din PIB-ul Greciei, arată rezultatele studiului INSETE.

Conform acestuia, în sezonul de vârf din 2018 lucrau în turism aproximativ 411.000 de persoane, iar în acest sector s-au făcut anul trecut investiţii de cinci miliarde de euro.

Aproximativ 90% din veniturile din turism vin de peste hotare, inclusiv din croaziere, transport aerian, maritim, etc. Anul trecut, aceste venituri s-au situat la 18,2 miliarde de euro, în creştere cu 11,3% faţă de 2017.

Datele ilustrează dependenţa Greciei de turism, deoarece ţara nu a dezvoltat vreau alt sector important, cu excepţia transportului naval, care reprezintă aproximativ 7% din PIB.

Peste 33 de milioane de persoane au vizitat Grecia, în cursul anului 2018, în creştere cu 9,7% faţă de anul precedent, arată datele finale publicate recent de Banca Centrală a Greciei.

Operatorii din turism din Grecia estimează că 2019 ar putea fi an foarte bun din punct de vedere al numărului de turişti şi al veniturilor generate de către aceştia, continuându-se, astfel, tendinţa crescătoare care a început în urmă cu cinci ani.

Conform unui studiu al Consiliului Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC), industria călătoriilor şi a turismului din Grecia a crescut anul trecut cu 6,9%, un ritm de trei ori şi jumătate mai ridicat decât al întregii economii elene.

Turismul a avut, în 2018, un aport de 20,6% la PIB-ul Greciei, faţă de un nivel de doar 10,4% pe plan mondial, conform datelor WTTC. Aceasta înseamnă că unul din cinci euro cheltuiţi anul trecut în Grecia au provenit din industria călătoriilor şi turismului, a cărei cifră de afaceri s-a ridicat la 37,5 miliarde euro.

Turismul este un motor-cheie al economiei Greciei, ţară care în luna august a anului trecut a pus capăt celui de-al treilea program de asistenţă financiară internaţională convenit după criza financiară din 2010.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: grecia turism PIB