x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia va permite majorarea pensiilor începând cu 2023, pentru prima dată de la criza datoriilor

Grecia va permite majorarea pensiilor începând cu 2023, pentru prima dată de la criza datoriilor

07 Iul 2022   •   10:00
Grecia va permite majorarea pensiilor începând cu 2023, pentru prima dată de la criza datoriilor

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis anul viitor majorări de pensii pentru prima dată după mai bine de zece ani, afirmând că Grecia s-a îndepărtat definitiv de haosul financiar care a necesitat trei planuri de salvare internaționale, scrie Reuters.

În timpul crizei financiare care a durat un deceniu și care a izbucnit în 2009, Grecia a fost forțată de creditorii săi internaționali să taie pensiile de peste 10 ori pentru a reduce cheltuielile statului și pentru a-și îndeplini obiectivele fiscale.

"Toată lumea trebuie să beneficieze de creștere fără a amenința echilibrul fiscal sau competitivitatea economică a țării", a declarat Mitsotakis, al cărui mandat se încheie anul viitor, în fața parlamentului.

Economia Greciei ar urma să înregistreze o creștere de 3,2% în acest an, potrivit băncii centrale, care a redus o prognoză anterioară pentru a reflecta creșterea incertitudinii din cauza războiului din Ucraina și a inflației.

Premierul conservator a fost presat de opoziția de stânga să convoace alegeri anticipate din cauza modului în care guvernul său a gestionat pandemia COVID, a inflației și a creșterii prețurilor la electricitate, care au afectat gospodăriile.

"Trei ani sunt suficienți", a declarat în parlament liderul partidului de stânga Syriza, Alexis Tsipras. "Trebuie să declarați astăzi (...) că țara se va îndrepta spre alegeri în septembrie".

Mitsotakis a exclus în repetate rânduri organizarea unui scrutin anticipat, iar partidul său, Noua Democrație, conduce în sondajele de opinie. Un sondaj realizat de agenția de sondare Alco pentru Open TV înainte de aflarea veștii despre pensii, a plasat avansul conservatorilor la 8,5 puncte, în timp ce majoritatea respondenților au declarat că se așteaptă la alegeri în septembrie-octombrie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: grecia