x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecii au depus o cerere oficială pentru un acord de împrumut

Grecii au depus o cerere oficială pentru un acord de împrumut

08 Iul 2015   •   15:28
Grecii au depus o cerere oficială pentru un acord de împrumut
Sursa foto: Foto: Twitter - Le Monde

Grecia a depus o cerere oficială pentru un acord de împrumut cu Mecanismul European de Stabilitate (ESM), a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Fondului de salvare al zonei euro, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Guvernul grec a anunţat că a trimis creditorilor o propunere pentru un nou acord de finanţare pe doi ani convenit cu Mecanismul European de Stabilitate.

' ESM a primit cererea Greciei', a declarat purtătorul de cuvânt al Fondului de salvare al zonei euro.

La rândul său, Michel Reijns, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a spus că grupul de lucru pentru Eurogrup va revizui miercuri cererea autorităţilor de la Atena, precizând însă că astăzi nu va avea loc o reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

O sursă din zona euro care a consultat documentul a dezvăluit pentru Reuters că în cererea Greciei nu este precizat şi volumul finanţării pe care autorităţile elene doresc să-l obţină de la ESM. Sursa a precizat că este prematur de estimat care este suma pe care Atena va trebui să o împrumute de la partenerii din zona euro, în condiţiile în care aceasta depinde de evaluările cu privire la perspectivele economice şi finanţele publice ale Greciei ce vor fi efectuate de creditori.

'The Wall Street Journal', care a consultat, de asemenea, cererea Greciei, susţine că autorităţile de la Atena au solicitat de la ESM un nou program pe trei ani, nu pe doi ani, cum s-a anunţat anterior. Şi mai important pentru creditorii Greciei, în solicitarea către ESM, Guvernul de la Atena promite că în perioada următoare va începe să implementeze o parte din reformele solicitate de creditorii internaţionali, inclusiv în ceea ce priveşte taxele şi pensiile, fără a oferi însă alte detalii, susţine WSJ.

Dotat cu 700 de miliarde de euro, Mecanismul European de Stabilitate urmează să înlocuiască în timp Fondul european de stabilitate fianciară (EFSF), care în perioada de vârf a crizei datoriilor suverane a emis obligaţiuni pentru a veni în sprijinul statelor membre ale zonei euro care aveau probleme.

×
Subiecte în articol: francois hollande alexis tsipras