x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Greva diplomanților din Franța din cauza reformelor președintelui Emmanuel Macron

Greva diplomanților din Franța din cauza reformelor președintelui Emmanuel Macron

20 Mai 2022   •   10:14
Greva diplomanților din Franța din cauza reformelor președintelui Emmanuel Macron

Funcționarii de la Ministerul de Externe din Franța fac grevă din cauza reformelor care reduce drastic personalul diplomatic, scrie AFP.

Deși francezii sunt recunoscuți că protestează pentru aproape orice, este al doilea protest din istoria instituției, angajații reclamând faptul că au fost inițiate mai multe reforme care afectează grav funcționarea ministerului.

Șase sindicate și 400 de tineri diplomați reclamă faptul că noile măsuri pun capăt diplomaților de carieră, reduc activitățile oficiilor consulare, desființează circa 50% dintre locurile de muncă în următorii 30 de ani. 

"Aceste măsuri ce demontează instrumentul nostru diplomatic sunt o prostie, într-un moment în care războiul tocmai a revenit în Europa", transmit protestatarii. 

Totodată, se elimină treptat miniștrii plenipotenţiari şi consilierii pentru afaceri externe. Este vorba despre circa 700 de persoane care vor trebui să se alăture unui nou corp de "administratori de stat".

Reforma administrației președintelui Emmanuel Macron prevede ca înalţii funcţionari publici să nu mai fie ataşaţi unei anumite administraţii. Ei vor trebui să facă schimbări regulate.
"Nu suntem interschimbabili! Am cel mai mare respect pentru colegii mei din alte administraţii, dar nu ştiu să le fac treaba şi ei nu ştiu să o facă pe a mea. Diplomaţii au o imagine proastă a unor regi leneşi care fură bani publici, când, în realitate, sunt funcţionari publici foarte ataşaţi de administraţia republicană. Şi există deja o mare diversitate a parcursului la Quai d'Orsay",  transmite Olivier da Silva, şeful sindicatului CFTC

Franţa are a treia cea mai mare reţea diplomatică din lume, după SUA şi China, cu circa 14.000 de persoane care lucrează pentru Ministerul de Externe. 

×
Subiecte în articol: franta diplomati