x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grevă generală în presa greacă, din cauza tăierilor salariale şi a concedierilor

Grevă generală în presa greacă, din cauza tăierilor salariale şi a concedierilor

de Marina Constantinoiu    |    24 Sep 2012   •   11:44
Grevă generală în presa greacă, din cauza tăierilor salariale şi a concedierilor

Grecia a fost lipsita luni de orice buletin de stiri din cauza unei greve de 24 de ore in presa scrisa si audivizual, jurnalistii protestand fata de taierile salariale si concedierile din acest sector crucial pentru democratia unei tari.

Sute de jurnalisti, angajati din tipografii si tehnicieni au protestat in centrul Atenei la adresa conditiilor umilitoare din domeniu. "Nu suspendarii demnitatii umane!', "Oamenii sunt deasupra intereselor editorilor!', se putea citi pe afisele arborate de protestatari.

Reducere de salariu cu 25%

Presa a incasat o lovitura importanta din 2010, cand a inceput criza datoriilor elene, si pana in prezent. Mai multe cotidiane si posturi de televiziune au fost inchise, iar concedierile sunt la ordinea zilei pentru cei care nu accepta contracte individuale cu o reducere salariala la pachet. "Ni s-a cerut sa semnam contracte cu o reducere de 25% din salariu, ceea ce anuleaza contractul colectiv de munca', s-a plans Fotini Karagussi, angajata a postului de radio Alpha de 13 ani. "In prezent, numarul angajatilor postului Alpha este de 30 de persoane, fata de 130, cate erau acum cinci ani', a explicat aceasta.

Atac la adresa drepturilor jurnalistilor

Pentru Dimitri Trimis, presedintele Uniunii Redactorilor (Esiea), presa este supusa unui nou atac la adresa drepturilor jurnalistilor, ceea ce reprezinta o amenintare pentru democratie.

Aceasta greva este urmarea unei serii de proteste sectoriale de la inceputul lunii – medicii din spitale, judecatorii, profesorii, politistii, militarii si pompierii – ca preludiu la o chemare la greva generala de 24 de ore pentru miercuri din partea principalelor doua sindicate din sectoarele privat si public, GSEE si Adedy.

Ea intervine in momentul in care Guvernul grec de coalitie, dreapta-stanga, condus de conservatorul Antonis Samaras, incearca sa puna la punct un nou plan de austeritate care cuprinde reduceri salariale, ale pensiilor si ale ajutoarelor sociale, precum si reforme structurale. Solicitata de creditorii Greciei, UE si FMI, adoptarea acestui plan este o conditie prealabila continuarii acordarii de imprumuturi internationale acestei tari.

×