Transportul public şi serviciile publice ar urma să fie afectate joi de cea de a patra grevă generală organizată în ultimii doi ani de principalele sindicate, care vor să protesteze faţă de politica de austeritate a Guvernului, transmite AFP, potrivit Agerpres.
"Ne aşteptăm la o participare mare a muncitorilor", a declarat Armenio Carlos, secretarul general al Confederaţiei Generale a Muncitorilor Portughezi (CGTP), principalul sindicat din Portugalia, care numără aproximativ 500.000 de membri.
Cel de al doilea sindicat din Portugalia, Uniunea Generală a Muncitorilor (UGT), s-a alăturat şi el mişcării de protest, la fel cum a făcut şi la greva generală din luna noiembrie 2011. Greva de joi va fi "un strigăt de revoltă pentru a marca o toleranţă zero faţă de politicile de austeritate ale Guvernului", a declarat preşedintele UGT, Carlos Silva.
Încetarea lucrului va afecta în special transporturile. Trenurile, garniturile de metrou şi chiar transportul fluvial vor fi oprite, ceea ce ar urma să provoace ambuteiaje serioase în capitala Lisabona. De asemenea, administraţia publică, spitalele şi şcolile vor funcţiona şi ele la ralanti. Sindicatele au programate marşuri de protest în principalele oraşe din Portugalia începând cu ora 13.30 GMT.
În schimbul unui program de asistenţă în valoare de 78 de miliarde de euro acordat în luna mai 2011, Guvernul condus de premierul Pedro Passos Coelho a demarat reduceri de salarii în sectorul public şi majorări de taxe, care au agravat şi mai mult recesiunea economică şi rata şomajului, care în prezent a ajuns la 17,8%.
Greva generală se va derula sub privirile troicii UE-FMI-BCE, care a demarat luni o misiune de lucru la Lisabona pentru a pregăti următoarea evaluare trimestrială care va începe pe data de 15 iulie. Creditorii Portugaliei l-au felicitat pe premierul Pedro Passos Coelho pentru eforturile sale de redresare a finanţelor şi de asemenea au acceptat să relaxeze obiectivele bugetare impuse Portugaliei, în ideea de a-i acorda un răgaz până în 2015 pentru a readuce deficitul public sub pragul de 3% din PIB.