x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grexit sau nu. Guvernul elen trebuie să ia urgent o hotărâre

Grexit sau nu. Guvernul elen trebuie să ia urgent o hotărâre

21 Iun 2015   •   13:36
Grexit sau nu. Guvernul elen trebuie să ia urgent o hotărâre

Guvernul elen, reunit duminică la Atena, îşi definitivează strategia faţă de creditorii săi - UE şi FMI - în ajunul unui summit crucial european pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a ţării, situaţie fără precedent în zona euro, relatează AFP.

Reuniunea, care a început la ora locală 11:00 (09h00GMT) îşi propune să procedeze la ultimele ajustări între concesiile suplimentare pe care guvernul stângii radicale este dispus să le facă şi măsurile de economii bugetare pe care el le refuză.

Marja pentru a ajunge la un acord care va permite deblocarea unei tranşe de împrumut vital de 7,2 miliarde de euro se reduce: la 30 iunie, Grecia din lipsă de bani riscă să nu poată onora o rambursare de 1,5 miliarde de euro către FMI şi retragerile de economii ale deponenţilor s-au accelerat în săptămâna care s-a scurs, punând sistemul bancar în situaţie critică.

Mai mulţi responsabili europeni, între care cancelarul german Angela Merkel, au avertizat că reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai zonei euro luni seara la Bruxelles va fi zadarnică fără noi propuneri din partea Greciei în sensul cerut de creditori.

Grecia va rămâne intransigentă asupra mai multor puncte, a declarat ministrul de stat, Nikos Pappas, unul dintre liderii negocierii, în ziarul Ethnos duminică: "Restabilirea dreptului la muncă, fără scăderea salariilor şi pensiilor, plan strategic exhaustiv asupra problemei datoriei".

Dar guvernul ar fi pregătit pentru ajustări, sugerase sâmbătă ministrul de stat, Alekos Flambouraris, un apropiat al premierului Alexis Tsipras. "Vom încerca să ne completăm propunerea pentru a ne apropia de o soluţie" prin intermediul a două condiţii "indispensabile": "o flexibilizare bugetară" şi o restructurare a datoriei, a declarat el.

Europa trebuie să ajute Grecia să iasă din îndatorare, dar Grecia trebuie să se ajute ea singură", a afirmat duminică ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian.

×