x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guantanamo: prizonierii şi năzbâtiile lor

Guantanamo: prizonierii şi năzbâtiile lor

26 Apr 2011   •   20:10

Documentele militare publicate de site-ul WikiLeaks dezvăluie comportamentul zilnic al deţinuţilor de la baza navală americană din Cuba, aşa cum era el văzut de Pentagon, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Acest deţinut participă activ la greve ale foamei în 2005 şi 2006”, dezvăluie în martie 2006 Pentagonul, referindu-se la Yasser Al Zahrani, un saudit în vârstă de 22 de ani, care a murit două luni mai târziu, în circum­s­tanţe încă neelucidate, dar prezentate de armata americană drept o sinu­cidere. Dosarul său arată că în iulie 2005 „el i-a spus unui gardian, râzând, că îi va deschide stomacul cu cuţitul, îi va tăia faţa şi îi va bea sângele”.

Un alt deţinut, yemenitul Mo­ham­med Abdullah Saleh, care s-a sinucis în iunie 2009, este conside­rat ca prezentând un „risc ridicat” din cauza comportamentului său în cadrul închisorii. Acesta îşi „arată organele genitale gardianului (...) şi foloseşte lichide corporale (urină, n.red.) în mod deplasat”.

Comportamentul necores­pun­ză­tor al lui Abd Al Nasir, un chinez uigur eliberat în Insulele Bermude în 2009, face, de asemenea, obiectul unei note în 2005: „Acest deţinut prac­tică în permanenţă artele mar­ţiale şi lupta cu mâinile goale în pofida ordinelor gardienilor de a se opri”. În 2002, el s-a remarcat „prin con­fec­ţionarea unui avion şi a două turnuri din hârtie, simulând Turnurile Gemene din New York”.

„A făcut avionul să zboare prin­tre cele două turnuri şi a râs când a aruncat hârtia la toaletă”, a conchis ar­mata în dosarul său, evocând ve­ni­rea reprezentanţilor Guvernului chinez pentru a-i interoga pe aceşti deţinuţi de la baza americană.

×
Subiecte în articol: externe