x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gunoiul spaţial va fi îndepărtat cu lasere operate din Australia

Gunoiul spaţial va fi îndepărtat cu lasere operate din Australia

10 Mar 2014   •   18:56
Gunoiul spaţial va fi îndepărtat cu lasere operate din Australia

Oamenii de ştiinţă din Australia au început să lucreze la un proiect în care mai multe lasere vor fi folosite pentru îndepărtarea sutelor de mii de resturi care orbitează în jurul planetei noastre.

Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Australia au primit de la guvern fonduri de aproximativ 13 milioane de euro cărăra li se vor adăuga alte 25 de milioane de euro din investiţii private pentru înfiinţarea unui observator spaţial care, la început, va monitoriza rămăşiţele care orbitează în jurul Pământului.

Obiectivul final este distrugerea celor aproximativ 300.000 de obiecte considerate "gunoi spaţial" în următorii 10 ani.

"Este important să putem face o muncă de o asemenea amploare, pentru că există foarte mult gonoi, acolo sus", spune Matthew Colless, directorul departamentului de astronomie şi astrofizică al Universităţii Naţionale din Australia.

"Ne despart, poate, doar două decenii de o cascadă de coliziuni catastrofale care ne va distruge toţi sateliţii din orbita joasă", spune Colless.

Potrivit cercetătorilor, gunoiul din jurul Pământului este compus din şuruburi şi piuliţe, în cele mai mici părţi, până la piese mari de rachetă. Toate aceste obiecte orbitează planeta la viteze foarte mari, punând în pericol sateliţii.

Colless spune că resturile vor fi bombardate cu raze laser şi dirijate spre atmosfera terestră, unde vor arde.

"Nu există riscul de a rata şi a lovi din greşeală un satelit. Putem ţinti cu precizie, nu avem cum să ratăm", spune Colless. 

×
Subiecte în articol: gunoi spatial resturi spatiale laser