x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul de la Chişinău va invita o misiune FMI pentru un nou acord

Guvernul de la Chişinău va invita o misiune FMI pentru un nou acord

21 Ian 2016   •   22:32
Guvernul de la Chişinău va invita o misiune FMI pentru un nou acord
Sursa foto: Foto: Andrei Fornea
Guvernul de la Chişinău îi va solicita Fondului Monetar Internaţional (FMI) să trimită de urgenţă o misiune în Republica Moldova pentru un nou acord, a anunţat joi seara premierul Pavel Filip, după prima şedinţă a executivului, informează Radio Europa Liberă şi Radio Chişinău.

Anunţul lui Filip a fost făcut după ce ministrul de finanţe al Republicii Moldova, Octavian Armaşu, a atenţionat că până în luna mai deficitul bugetar al republicii s-ar putea ridica până la 5 miliarde de lei, gaură bugetară ce nu va putea fi acoperită fără un acord cu FMI.

'Primele evaluări spun că situaţia bugetului e foarte dificilă.(...) Trebuie să pregătim urgent o scrisoare către FMI. Majoritatea precondiţiilor au fost îndeplinite. Trebuie să pregătim terenul ca să invităm misiunea FMI pentru a semna un nou memorandum', a declarat Octavian Armaşu.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, premierul Pavel Filip i-a cerut Ministerului de Interne să declanşeze o anchetă internă pentru a stabili circumstanţele în care protestele de miercuri, 20 ianuarie, au degenerat în violenţe, oameni fiind bruscaţi şi loviţi.

Protestele declanşate miercuri după învestirea guvernului Filip au continuat şi în ziua de joi, când liderii protestatarilor - reprezentanţi ai Platformei Civice 'Dreptate şi Adevăr', ai Partidului Socialist (PSRM) şi ai Partidului Nostru al lui Renato Usatîi - au avut o întâlnire cu preşedintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, iar liderul socialiştilor, Igor Dodon, a depus la Curtea Constituţională o sesizare în care care se cere anularea votului de miercuri seara din parlament şi organizarea de alegeri anticipate. În jurul orei 20:00 manifestanţii s-au retras din centrul Chişinăului, nu înainte de a anunţa că vor reveni şi vineri.

Sursa - Agerpres

×