x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul Filip a aprobat de urgenţă transferul ambasadei Republicii Moldova în Israel din Tel Aviv la Ierusalim

Guvernul Filip a aprobat de urgenţă transferul ambasadei Republicii Moldova în Israel din Tel Aviv la Ierusalim

11 Iun 2019   •   20:15
Guvernul Filip a aprobat de urgenţă transferul ambasadei Republicii Moldova în Israel din Tel Aviv la Ierusalim

Guvernul moldovean condus de democratul Pavel Filip, care acţionează în paralel cu executivul Maiei Sandu, învestit în weekend de noua majoritate parlamentară PSRM-Blocul ACUM, a aprobat marţi de urgenţă transferul Ambasadei Republicii Moldova în Israel din Tel Aviv la Ierusalim, informează Moldpres şi Ziarul Naţional din Chişinău.

De asemenea, cabinetul lui Pavel Filip a aprobat semnarea acordului între guvernul Republicii Moldova şi cel al SUA privind vânzarea terenului pentru construirea sediului Ambasadei SUA la Chişinău.

"Am fost în situaţia să aprobăm de urgenţă aceste proiecte având în vedere instabilitatea şi incertitudinea politică din ţară, dar şi ultimele evoluţii politice prin care unul dintre partidele care au încercat să blocheze permanent aceste două proiecte încearcă să preia în mod ilegal puterea', a menţionat Pavel Filip, făcând referire la Partidul Socialist al lui Igor Dodon.

El a adăugat că sunt două angajamente pe care guvernul său şi le asumase anterior. "Vrem să avem certitudinea că ele vor fi respectate, indiferent de ceea ce se va întâmpla după alegerile anticipate', a spus Pavel Filip.

Deciziile guvernului Pavel Filip, recunoscut de Partidul Democrat, survin în contextul în care marţi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că a semnat un decret prin care a anulat deciziile anterioare ale lui Pavel Filip de a dizolva parlamentul şi de a organiza alegeri anticipate.

Vicepreşedintele PD, Vladimir Cebotari, a declarat marţi că decretul semnat anterior de Igor Dodon nu are nicio valoare juridică, conform unor media controlate de către controversatul lider al democraţilor moldoveni, Vlad Plahotniuc.

"Decretul semnat de Pavel Filip este un decret ce a produs deja efecte juridice. Este un decret deja publicat în Monitorul Oficial. Efectele juridice sunt deja produse, iar procedura declanşată nu poate fi oprită", a explicat Vladimir Cebotari.

De la sfârşitul săptămânii trecute în Republica Moldova s-a instaurat o dualitate de putere.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis la 9 iunie suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, în condiţiile în care legislativul nu a reuşit să formeze în termen de trei luni o coaliţie majoritară care să susţină un nou guvern, iar Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat 'preşedinte interimar'.

Pavel Filip a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM - care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

AGERPRES

×