x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Habitatul celui mai mare mamifer din Europa, declarat sit al patrimoniului mondial

Habitatul celui mai mare mamifer din Europa, declarat sit al patrimoniului mondial

de Istvan Deak    |    01 Mai 2014   •   13:55
 Habitatul celui mai mare mamifer din Europa, declarat sit al patrimoniului mondial
Pentru animalele din pădurea Białowieża, care se întinde din nord-estul Poloniei până în Belarus, nu există graniţe. Porcii mistreţi şi lupii apar des de ambele părţi ale frontierelor. „Ţările sunt despărţite de garduri solide, dar animalele sapă sub acestea şi traversează graniţa cu uşurinţă”, explică Karol Wojciechowski, care lucrează în partea poloneză a Parcului Naţional Białowieża. Datorită biodiversităţii sale unice, parcul a fost declarat sit al patrimoniului mondial.

Pădurea Białowieża este singurul loc unde trăieşte în libertate bizonul european, cel mai mare mamifer terestru al Europei, supranumit „regele pădurilor”. Aproape de intrarea Parcului Naţional Białowieża se află o sculptură din lemn reprezentând un uriaş cap de bizon. „Oamenii de aici au o relaţie specială cu bizonul, simbol al pădurii Białowieża”, a declarat Sławomir Dowbysz, citat de site-ul Parlamentului European.

Pădurea Białowieża este celebră şi pentru diversitatea habitatelor şi speciilor sale, care în Europa sunt rare sau pe cale de dispariţie. Printre elementele tipice ale peisajului se află numărul uriaş de copaci morţi, dezrădăcinaţi, care adăpostesc numeroase specii de insecte.

Fiecare anotimp este special la Białowieża: primăvara devreme, vizitatorii pot auzi cântecul păsărilor, dar şi concertul broaştelor care încearcă să îşi impresioneze potenţialii parteneri în perioada de împerechere. Pădurea este faimoasă pentru păsările care locuiesc în ea, precum ciocănitoarea cu trei degete, ciocănitoarea cu spatele alb şi variate specii de bufniţe.

Uniunea Europeană joacă un rol-cheie în conservarea acestei diversităţi. Parcul Naţional Białowieża face parte din reţeaua Natura 2000, o schemă UE care doreşte protejarea celor mai valoroase specii europene şi a habitatelor lor. Parcul primeşte bani pentru protejarea animalelor şi de la Fondul pentru dezvoltare regională. Graţie fondurilor europene, bizonii trăiesc într-o rezervaţie semi-naturală şi pot fi observaţi online prin camere web.

Academia pentru biodiversitate din Białowieża organizează ateliere cu fonduri de la programul pentru dezvoltare rurală. Principalul scop al atelierelor este de a ameliora felul în care oamenii înţeleg natura şi explorează biodiversitatea Parcului Natural. „Suntem deschişi tuturor entuziaştilor naturii: familiilor, copiilor şi profesioniştilor”, a spus Olimpia Pabian, coordonatoarea Academiei. Participanţii vin din Polonia şi din alte ţări europene.

(foto Wikipedia)




 

×
Subiecte în articol: Białowieża bizoni