x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hamas, fara lider spiritual

Hamas, fara lider spiritual

23 Mar 2004   •   00:00

Ieri, armata israeliana l-a ucis pe liderul spiritual al miscarii radicale palestiniene Hamas. O decizie discutabila a premierului Ariel Sharon arunca Israelul si teritoriile palestiniene din nou in ghearele mortii.

Ieri dimineata, liderul spiritual al miscarii radicale Hamas, seicul Ahmed Yassine, a fost asasinat de o racheta israeliana.

Era ora locala 05:10. Seicul Yassin, imobilizat intr-un scaun cu rotile si insotit de garzi de corp, tocmai iesea de la moscheea din cartierul sau din Gaza, dupa rugaciunea din zori, cand elicopterele armatei israeliene au lansat un atac cu rachete asupra grupului. Nu l-au spulberat din prima, a fost nevoie de trei rachete. Seicul a fost pulverizat, iar la fata locului n-au mai ramas decat bucati de metal, cauciuc calcinat si pete de sange. Alaturi de seicul in varsta de 67 de ani si-au mai pierdut viata alte sapte persoane, iar 15 au fost ranite, printre care si doi dintre fiii lui Yassin. Multimea, realizand dimensiunile atacului, s-a transformat intr-o mare de amenintari la adresa statului Israel, care „a deschis portile Infernului".

JUSTIFICAREA. Dupa o ora, armata israeliana a confirmat comiterea acestui asasinat. Hamas, la randul sau, a anuntat moartea seicului. Intre timp, in Gaza, mii de palestinieni ieseau in strada, pentru a-si manifesta furia. Yasser Arafat a denuntat „crima barbara" a israelienilor si a decretat trei zile de doliu in teritoriile palestiniene, iar liderii Iordaniei si Egiptului, singurele state arabe cu care Israelul are un acord de pace, au condamnat atacul, asemenea majoritatii liderilor lumii. La Ierusalim, oficialii incercau sa justifice actul prin faptul ca seicul s-a facut vinovat, de-a lungul timpului, de comanditarea a numeroase crime contra civililor israelieni.

IRONIE. Ce va rezolva acest asasinat? Nici macar factorii de raspundere israelieni nu pot garanta ca va reduce din actiunile teroriste antiisraeliene. Chiar ministrul de Interne, Avraham Poraz, de origine romana, declara ieri ca n-a fost de acord cu aceasta actiune. Este foarte posibil ca ea, in loc sa slabeasca Hamas, sa o intareasca, in detrimentul Autoritatii Palestiniene. Hamas e perceputa ca o organizatie ai carei lideri nu sunt corupti, in timp ce liderii Autoritatii, cu Arafat in frunte, sunt blamati pentru coruptie. In plus, cei din Hamas sunt si cei gata de sacrificiul suprem pentru eliberarea teritoriilor palestiniene.

In ochii multimii, tehnica atentatelor Hamas a dat roade cat de cat in fata israelienilor, in timp ce politica Autoritatii e un esec. Asasinarea lui Yassin ar putea contribui la prabusirea Autoritatii Palestiniene, la crearea unei situatii de haos in Gaza, ceea ce va da aripi Hamas. Periculos, desigur, daca nu ar exista si varianta cautarii tocmai a acestui lucru, pentru a se putea justifica reocuparea teritoriilor palestiniene.
(MARINA CONSTANTINOIU)


Yassin vorbea despre „falimentul Israelului"

Seicul Ahmed Yassin a afirmat, intr-un interviu acordat acum patru zile, ca practica lichidarii liderilor miscarii radicale palestiniene nu face altceva decat sa reflecte „esecul si falimentul" Israelului. Actiunea militara este singura capabila sa forteze inamicul sa se retraga din teritoriile palestiniene", spunea el, ca raspuns la o intrebare despre planul premierului israelian de retragere unilaterala din Fasia Gaza. „Israelienii nu au nevoie de justificare pentru a comite masacre, nici pentru a continua asasinatele si distrugerile. Inamicul israelian nu traieste decat din crime si sange", era de parere Yassin. „Sunt un luptator, sunt dat in urmarire de inamicul sionist si de colaboratorii si avioanele sioniste. Vreau sa ma ascund de dusman si sa acopar geamurile masinii, pentru a ma ascunde de ochii colaboratorilor", mai spunea el.

Iliescu si-a amanat vizita in Israel

Presedintele Ion Iliescu si-a amanat vizita de doua zile in Israel, pe care trebuia s-o inceapa ieri dupa-amiaza, din cauza ultimelor evolutii din aceasta tara. Dupa ce fondatorul Hamas a fost ucis ieri-dimineata, intr-un raid aerian israelian, soldat si cu moartea altor sapte persoane, liderii Hamas au promis ca il vor ucide pe premierul Ariel Sharon si ca Israelul trebuie sa se astepte la represalii dure. Iliescu ar fi trebuit sa se intalneasca cu premierul Sharon, cu presedintele Moshe Katzav si cu presedintele Yad Vashem (Autoritatea pentru Comemorarea Eroilor si Martirilor Holocaustului). Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a declarat ca, dupa o consultare cu autoritatilor israeliene, i-a recomandat presedintelui sa reprogrameze vizita. (Monica Iordache)

×
Subiecte în articol: externe palestiniene hamas