x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mărturii cutremurătoare: Insurgenții Hamas au violat la grămadă, bărbați și femei, în atacul din 7 octombrie

Mărturii cutremurătoare: Insurgenții Hamas au violat la grămadă, bărbați și femei, în atacul din 7 octombrie

de Şerban Mihăilă    |    05 Dec 2023   •   06:00
 Mărturii cutremurătoare: Insurgenții Hamas au violat la grămadă, bărbați și femei, în atacul din 7 octombrie

Anchetatorii israelieni dezvăluie modul în care victimele agresiunilor sexuale au fost legate, dezbrăcate și mutilate. Victimele au fost apoi „batjocorite” și „dezonorate”, spun autoritățile. Statul evreu a demarat cea mai amplă investigație penală din istoria sa.

Anchetatorii israelieni care investighează consecințele atacurilor sângeroase din 7 octombrie au găsit dovezi că atât bărbații, cât și femeile au suferit violențe sexuale și violuri din partea insurgenților Hamas și a celor din Jihadul Islamic, au dezvăluit activiști ai grupului Supraviețuitori ai Violențelor Sexuale din Israel.

Yael Sherer, purtătoarea de cuvânt a grupului, a afirmat că există dovezi fizice, precum și declarații ale martorilor oculari, în privința violențelor sexuale comise în timpul operațiunii teroriste lansate de extremiștii palestinieni.

„Au existat violențe sexuale și violuri în comunitățile din sudul Israelului. Avem câțiva supraviețuitori - nu foarte mulți - de ambele sexe. Victimele nu au fost doar în rândul femeilor, ci și în cel al bărbaților”, a declarat Yael Sherer la BBC Radio 4.

„Am găsit cadavrele unor oameni care au fost uciși, multe dintre acestea fiind mutilate. În plus, teroriștii s-au asigurat că îi batjocoresc pe acești oameni și îi dezonorează”, a adăugat ea. 

Declarația a fost făcută în contextul în care poliția israeliană a deschis cea mai mare investigație din istoria sa privind violența sexuală și crimele împotriva femeilor.

„Este clar acum că infracțiunile sexuale au fost planificate, iar scopul lor era acela de a îngrozi și umili oamenii!”, a declarat șefa anchetei, Shelly Harush.

Cruzime și sadism 

Poliția a adunat mii de declarații, fotografii și clipuri video, descrise de anchetatori drept „insuportabil de privit din perspectiva unei mame”, care includ „ imagini cu fete ale căror pelvisuri erau rupte, atât de mult fuseseră violate”.

Yoni Saadon, în vârstă de 39 de ani, care a supraviețuit atacului lansat la festivalul de muzică „Nova”, ascunzându-se sub cadavre, a oferit o relatare cutremurătoare a violențelor sexuale pe care le-a văzut, comise asupra femeilor aflate la locul masacrului.

O imagine șocantă pe care a descris-o a fost momentul în care capul decapitat al unei femei s-a rostogolit pe șosea, după ce tânăra refuzase să fie dezbrăcată.

În timp ce soarele răsărea la festivalul din deșert, iar teroriștii Hamas apăreau în trombă, Yoni s-a adăpostit sub o scenă unde aveau loc concerte. O femeie care se ascundea alături de el a fost descoperită de teroriști. 

„Ea a căzut la pământ, împușcată în cap, iar eu i-am tras trupul peste mine și m-am uns cu sângele ei, ca să pară că sunt și eu mort”, a mărturisit el pentru publicația „The Sunday Times”. „Nu-i voi uita niciodată chipul. În fiecare noapte mă trezesc în fața ei și îi cer iertare, spunându-i «Îmi pare rău»!”. 

După o oră, bărbatul și-a făcut curaj și a început să tragă cu ochiul în jurul lui. „Am văzut o femeie frumoasă, cu chip de înger și opt sau zece dintre insurgenții care o băteau și o violau”. Femeia striga „opriți-vă!”, a mai spus el, și îi implora pe teroriști să o ucidă pentru a scăpa de suferință. „Când au terminat, ei râdeau și ultimul a împușcat-o în cap!”, a relatat el.

Tată a patru copii, Yoni a recunoscut cum, în acele clipe, se gândea că victima ar fi putut fi una dintre fiicele sale sau sora lui, care, în ultimul moment, a decis să nu mai meargă la festival.

Coșmarul era însă departe de a se fi încheiat pentru Yoni, deoarece, ascuns în tufișuri, a văzut alți doi insurgenți ai Hamas, prinzând o femeie.

„Ea se împotrivea, nu le permitea să o dezbrace”, și-a amintit el. „Au aruncat-o la pământ, iar unul dintre teroriști a luat o lopată și a decapitat-o, iar capul ei s-a rostogolit pe pământ. Am văzut și eu acel cap”, a mai spus bărbatul.

Marcați pe viață

Yoni a vorbit în cadrul unui grup de sprijin pentru supraviețuitorii festivalului din Sitria, localitate aflată la sud-est de Tel Aviv. De trei ori pe săptămână, supraviețuitori din tot Israelul se întâlnesc cu părinți ai căror copii s-au numărat printre victimele masacrului comis de insurgenții radicali palestinieni. 

Printre terapeuții voluntari prezenți s-a numărat Bar Yuval-Shani, în vârstă de 58 de ani, care și-a pierdut singura soră, Deborah, și cumnatul, Shlomi Matias, ambii muzicieni și activiști pentru pace, uciși în kibbutzul Holit de militanții care au pătruns în adăpostul lor de siguranță.

Relatarea lui Yoni Saadon este una dintre numeroasele mărturii de viol pe care Yuval-Shani le-a auzit de la supraviețuitorii festivalului, toți fiind, spune ea, „profund traumatizați”.

Pe de altă parte, Ruth Halperin-Kaddari, avocat și profesor la Universitatea Bar-Ilan din Israel și expert juridic în domeniul violenței, a atacat agențiile internaționale, despre care susține că au fost reticente în a recunoaște atacurile din 7 octombrie drept „crime împotriva umanității”. 

„Am scris scrisori către Comitetul pentru Drepturile Copilului, către Raportorul special pentru violența asupra femeilor și către numeroase alte entități ONU și le-am cerut să recunoască faptul că acest lucru a avut loc, să îl condamne și să recunoască faptul că este vorba de crime împotriva umanității.

Am continuat să le scriem - o petiție semnată de peste 800 de avocați și experți în drept. Din păcate, până acum o săptămână, niciunul dintre ei nu a rostit cuvintele explicite «violență sexuală» săvârșită de către Hamas!”, a precizat Ruth Halperin-Kaddari. 

La opt săptămâni de la atacurile în care au fost uciși 1.200 de oameni, iar alți 240 au fost luați ostatici, au apărut tot mai multe dovezi ale violurilor pe scară largă din 7 octombrie.

Haim Outmezgine, comandantul unei unități speciale din Zaka, care colectează cadavre, a declarat: „Am colectat 1.000 de cadavre în zece zile, de la locul festivalului și din kibbutzuri. Nimeni nu a văzut mai multe decât noi. Era clar că încercau să răspândească cât mai multă groază: să ucidă, să ardă de vii, să violeze. De altfel, se pare că misiunea lor era să violeze cât mai mulți”.


 

×
Subiecte în articol: hamas anchetă viol atac victime