x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hannes Swoboda: Este inacceptabil ca premierul român să nu fie prezent la reuniunile Consiliului European

Hannes Swoboda: Este inacceptabil ca premierul român să nu fie prezent la reuniunile Consiliului European

de Agerpres    |    17 Iun 2014   •   17:07
Hannes Swoboda: Este inacceptabil ca premierul român să nu fie prezent la reuniunile Consiliului European

Liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda, consideră inacceptabil faptul că România nu este reprezentantă de către şeful guvernului la reuniunile Consiliului European.

Swoboda s-a referit la reuniunea Consiliului European care va avea loc în zilele de 26 şi 27 iunie, la Bruxelles.

"Situaţia din România este în totalitate inacceptabilă pentru mine, pentru că primul ministru este cel care participă în general la astfel de reuniuni. Prim-miniştrii sunt şi cei care propun legislaţia europeană. O astfel de situaţie este total inacceptabilă pentru democraţia dumneavoastră", a declarat marţi liderul S&D pentru presa română, argumentând că reprezentantul guvernului este legitimat să aibă un vot în Consiliu pentru ţara noastră.

În opinia acestuia, rezultatul obţinut de social-democraţii români, la alegerile europarlamentare din 25 mai, care reprezintă o adevărată victorie pentru aceştia, aduce un scor puternic grupului S&D.

"Social-democraţii din România au obţinut rezultate foarte bune, au avut succes, şi sperăm că vor juca un rol important în cadrul PE, al grupului socialiştilor, dar şi în cadrul Comisiei Europene", a arătat Swoboda. El şi-a exprimat convingerea că social-democraţii români din PE vor continua să contribuie la implementarea ţelurilor comune şi vor revitaliza încrederea în proiectul european ca fiind calea către un viitor mai bun.

Într-o întâlnire cu jurnaliştii acreditaţi la instituţiile europene, Hannes Swoboda s-a referit între altele la decizia Conferinţei preşedinţilor grupurilor politice din UE, din 27 mai, care a cerut Consiliului European sa-i dea lui Jean-Claude Juncker, candidatul celui mare grup din PE, cel al Partidului Popular European, un mandat clar pentru a începe negocierile cu alte grupuri politice.

În opinia liderului S&D, Juncker trebuie să propună acum un program care să conţină priorităţi clare pentru crearea de locuri de muncă şi creştere economică prin investiţii, precum şi propuneri pentru o politică migratorie şi de integrare şi o luptă eficientă împotriva evaziunii fiscale.

Swoboda a adăugat că Jean-Claude Juncker ar putea obţine sprijinul grupului S&D doar dacă prezintă un program care satisface nevoile şi preocupările cetăţenilor UE. "Ne vom uita la detaliile acestui program şi vom vedea dacă îl vom accepta", a adăugat liderul social-democrat.

×