x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Herta Müller şi Vargas Llosa semnează un apel pentru eliberarea a doi jurnalişti acuzaţi de spionaj de regimul Erdoğan

Herta Müller şi Vargas Llosa semnează un apel pentru eliberarea a doi jurnalişti acuzaţi de spionaj de regimul Erdoğan

24 Mar 2016   •   15:18
Herta Müller şi Vargas Llosa semnează un apel pentru eliberarea a doi jurnalişti acuzaţi de spionaj de regimul Erdoğan

Mai mult de 100 de scriitori din întreaga lume, printre care Herta Müller, J. M. Coetzee, Elif Şhafak, Mario Vargas Llosa şi Margaret Atwood, au semnat un apel pentru retragerea acuzaţiilor de spionaj aduse împotriva a doi jurnalişti turci, care ar putea rămâne în închisoare pe viaţă, doar pentru că, spun semnatarii, şi-au exercitat dreptul la liberă exprimare.

Într-o scrisoare adresată prim-ministrului turc Ahmet Davutoğlu, publicată în The Guardian, scriitorii cer retragerea tuturor acuzaţiilor formulate împotriva jurnaliştilor Can Dündar şi Erdem Gül şi respectarea dreptului la liberă exprimare în Turcia.

Campania este organizată de grupul PEN International, la câteva zile după ce filiala britanică PEN a publicat un raport în care avertiza că independenţa presei în Turcia întâmpină o ”criză fără precedent”. ”În ultimii ani, autorităţile turce au făcut eforturi extraordinare pentru a-i reduce la tăcere pe critici şi pe disidenţi. Acest fapt a avut un mare impact asupra întregii societăţi din Turcia. Legislaţia actuală şi practicile de supraveghere nu doar că diminuează libertatea de exprimare pentru scriitori şi jurnalişti, dar ameninţă drepturile fundamentale ale zecilor de milioane de indivizi”, se arată în raport.

Cei peste 100 de semnatari ai apelului îi cer prim-ministrului ”eliberarea tuturor scriitorilor întemniţaţi în Turcia, doar pentru că şi-au exercitat libertatea de exprimare, retragerea acuzaţiilor similare făcute altora şi amendarea legislaţiei care restricţionează libertatea de exprimare”. Dündar, redactorul-şef al cotidianului Cumhuriyet, şi Gül, coordonatorul biroului din Ankara al aceleiaşi publicaţii, au fost acuzaţi de dezvăluirea unor secrete de stat şi de defăimarea autorităţilor turce, prin afirmaţii potrivit cărora guvernul lui Recep Tayyip Erdoğan a încercat să trimită arme islamiştilor din Siria.

“Faptul că Erdem Gül şi Can Dündar sunt în închisoare, doar pentru că şi-au îndeplinit atribuţiile de jurnalişti, demonstrează starea precară a libertăţii de exprimare în Turcia”, a spus preşedintele PEN International, Jennifer Clement.

“Din păcate, cazurile lor nu sunt singulare. Sunt peste 20 de scriitori care zac după gratii şi mulţi alţii care sunt anchetaţi sau acuzaţi, doar pentru că şi-au exercitat, paşnic, dreptul la liberă exprimare”.

Unul dintre semnatarii scrisorii, Yann Martel, autorul romanului ”Viaţa lui Pi”, a spus că ”este îngrijorat de erodarea societăţii civile în Turcia”. ”Ţara ar putea înflori ca o democraţie multiculturală. Are aşa un mare potenţial! În loc de asta, o ia pe calea autoritarismului. Trebuie să facem tot ce putem pentru a evita această tragedie”.

Raportul organizaţiei britanice PEN ”Journalism Under Seige” (”Jurnalismul sub asalt”), arată că libertatea presei din Turcia a suferit un ”imens şi sistematic asalt în regimul lui Erdoğan, cu jurnalişti întemniţaţi, intimidaţi, hărţuiţi şi atacaţi”.

Sursa: news.ro

×