x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hezbollah, gruparea libaneză care sprijină Hamas

Hezbollah, gruparea libaneză care sprijină Hamas

de Redacția Jurnalul    |    17 Oct 2023   •   17:45
Hezbollah, gruparea libaneză care sprijină Hamas
Sursa foto: Hepta

Grupările Hamas și Hezbollah sunt implicate în războiul din Israel.

În timp ce Hamas acționează din Fâșia Gaza împotriva Israelului, Hezbollah atacă din Liban. Acestea sunt finanțate de către Iran.

Deocamdată atacurile Hezbollah sunt limitate, însă este cea mai gravă escaladare după războiul dintre Liban și Israel din 2006. 

În timp ce ministrul israelian al Apărării a declarat că țara sa nu vrea să se lupte în nord, cu Hezbollah, gruparea transmite că va ajuta Hamas atunci când va fi momentul. 

Origini

Hezbollah a fost fondată în 1982 de către Gărzile Revoluționare din Iran, în timpul războiului civil din Liban, care s-a extins pe 15 ani, între 1975-1990. Astfel că Hezbollah împărtășeşte ideologia islamistă șiită a Teheranului şi a recrutat musulmani șiiți libanezi.

Gruparea a devenit în timp o forță armată puternică, cu o influență majoră asupra Libanului. SUA și mai multe state occidentale o consideră organizație teroristă.

Putere militară

Organizația a continuat să existe și după sfârșitul războiului din Liban, cu scopul de a lupta împotriva forțelor israeliene aflate în sudul țării. După ani de confruntări, Israelul s-a retras în  anul 2000. 

În anul 2006 s-a desfășurat un război între Hezbollah și Israel care a durat 5 săptămâni. Conflictul a izbucnit după ce membri ai grupării au răpit doi soldați israelieni și au ucis alții. Hezbollah a tras mii de rachete în Israel, soldat cu 1.200 de morţi în Liban, majoritatea civili, și 158 de morţi în Israel, majoritatea soldați.

Însă Hezbollah s-a extins în Siria, un alt aliat al Iranului, pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad să lupte cu rebelii musulmani, în mare parte suniți. 

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, spunea în 2021 că gruparea are 100.000 de luptători. Aceștia sunt susținuți de Iran, care trimite arme și bani.

SUA estimează că ajutorul se ridică la sute de milioane de dolari anual pentru înarmarea şi antrenarea grupării.

Hezbollah și războiul din Israel

Hezbollah are legături strânse cu Hamas, organizație palestiniană din Fâșia Gaza, dar și cu Jihadul Islamic, o altă facțiune palestiniană, susținută tot de Iran. 

Atacul de amploare asupra Israelului a fost realizat de Hamas în dimineața zilei de 7 octombrie. Tot atunci, Hezbollah a transmis că se află în "contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene".

Hamas este prezent și în Liban, de unde a lansat atacuri asupra Israelului. Pe 10 octombrie, Jihadul Islamic a trimis luptători în Israel, din Liban. 

Totodată, Tzachi Hanegbi, consilierul pentru securitate națională al premierului Benjamin Netanyahu, a afirmat pe 14 octombrie că ostilitățile par să fie limitate. El a avertizat Hezbollah să nu ia măsuri care ar putea duce la "distrugerea Libanului", potrivit observatornews.

 

×
Subiecte în articol: hezbollah hamas Israel gaza iran liban