x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hillary, în cădere

Hillary, în cădere

de Sînziana Stancu    |    21 Apr 2008   •   00:00
Hillary, în cădere

COMPASIUNE ● Obama este dezamăgit de campania negativă a rivalei sale
La nivel naţional, candidatul pentru învestitura democrată în cursa pentru Casa Albă, Barack Obama, a întrecut-o pe rivala sa, Hillary Clinton, cu 20 de procente.



COMPASIUNE ● Obama este dezamăgit de campania negativă a rivalei sale
La nivel naţional, candidatul pentru învestitura democrată în cursa pentru Casa Albă, Barack Obama, a întrecut-o pe rivala sa, Hillary Clinton, cu 20 de procente.


Cel mai recent sondaj de opinie, realizat de Princeton Survey Research Associates, arată că Obama, senatorul de Illinois, este preferat de 54% din electoratul democrat, în timp ce Hillary, de numai 34%, informează AFP. Cu numai o lună înainte, într-un sondaj asemănător, pe cei doi rivali îi despărţea doar un procent, senatorul de Illinois avînd 45%, iar fosta primă doamnă a Americii, 44%. Obama a afişat o oarecare ironie în părerile despre contracandidata sa, afirmînd că "deplînge campania ei negativă", făcînd astfel aluzie la replicile tăioase pe care şi le dau tot mai frecvent în dezbaterile de campanie.


TOT SAU NIMIC. Pentru Hillary, miza cea mai mare, poate chiar decisivă pentru nominalizarea democrată, este statul Pennsylvania, de unde este originară şi familia senatoarei de New York. Analiştii politici americani afirmă că, pentru Hillary Clinton, Pennsylvania, în care au loc mîine alegerile primare, ar reprezenta "tot sau nimic". De fapt, şi pentru Obama, acest stat este la fel de important. Şi Hillary, şi Obama încearcă să atragă fiecare de partea sa voturile muncitorimii din acest stat, ce a avut o puternică industrie siderurgică, dar care a căzut victimă prăbuşirii economice. Amîndoi au bătut moneda pe revizuirea acordurilor de liber-schimb, considerate a fi fost principala cauză a dezindustrializării fostului stat prosper, grav afectat de recesiune.

Dar nici Hillary, nici Obama nu au uitat de puterea pe care o are populismul. Astfel, în timp ce Hilary a băut bere cot la cot cu muncitorii într-un bar, reamintindu-le că bunicul ei a fost muncitor la o fabrică de textile, iar tatăl ei juca fotbal în echipa Universităţii din Pennsylvania, Obama şi-a manifestat talentele într-o sală de bowling, sportul preferat în timpul liber de clasa mijlocie din acest stat.

Mîine, pentru a-şi asigura victoria în drumul către Casa Albă, Hillary va trebui să cîştige cel puţin 65% din voturile din acest stat, precum şi în următoarele zece etape, pînă la nominalizarea democrată.

×
Subiecte în articol: externe obama hillary