x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hollande: "Dialogul cu Rusia" este o condiţie necesară pentru scutul antirachetă al NATO

Hollande: "Dialogul cu Rusia" este o condiţie necesară pentru scutul antirachetă al NATO

02 Iun 2012   •   08:02
Hollande: "Dialogul cu Rusia" este o condiţie necesară pentru scutul antirachetă al NATO

Presedintele francez, François Hollande, a reamintit vineri seara ca, in cursul summit-ului Aliantei Nord-Atlantice desfasurat la jumatatea lunii mai la Chicago, a facut din "dialogul cu Rusia" una dintre conditiile pentru "a merge mai departe" in proiectul NATO de aparare antiracheta, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"I-am reamintit acest lucru presedintelui Putin", a subliniat Hollande in cadrul unei conferinte de presa, organizata in comun cu omologul sau, Vladimir Putin, la Palatul Elysée.

La randul sau, liderul de la Kremlin a cerut "garantii serioase" pentru securitatea Rusiei, considerand "posibil" dialogul intre Moscova si tarile Aliantei in privinta acestui dosar.

"Ni se spune ca sistemul de aparare antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei, dar am dori ca sa nu fie doar declaratii. Ne trebuie, de asemenea, garantii militare si tehnologice prevazute in documente cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic", a subliniat Putin.

El a mentionat ca, din acest punct de vedere, "Franta este una dintre putinele tari care nu doar ne asculta, dar ne si intelege". "Ne exprimam speranta ca, in calitate de membra a NATO si ca putere nucleara, Franta este constienta de preocuparile noastre si avem speranta ca vom pune in practica un dialog cu restul Aliantei", a mai spus el.

Presedintele rus a afirmat ca in trecut a auzit numeroase promisiuni din partea NATO care nu au fost respectate. "Ne trebuie garantii serioase si acorduri in domeniul securitatii", a tinut el sa adauge, subliniind totodata ca Moscova "nu supraestimeaza tensiunile care exista" la ora actuala.

×