x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hollande vs. Sarkozy

Hollande vs. Sarkozy

de Sînziana Stancu    |    17 Oct 2011   •   21:00
Hollande vs. Sarkozy

Victorie fara stralucire in alegerile pentru desemnarea viitorului candidat socialist la alegerile prezidentiale din 2012, din Franta. Francois Hollande a castigat nominalizarea din partea Partidului Socialist cu peste 56% din voturi, contracandidatei sale, Matine Aubry, revenindu-i 43,62% din sufragii. Aubry, prim-secretarul PS, a recunoscut victoria lui Hollande si a salutat-o oficial, spunand despre el ca "intruchipeaza speranta socialistilor si a Stangii", relateaza presa franceza.

Aclamat de sustinatorii sai in curtea PS, duminica seara, Hollande a luat act "cu mandrie si responsabi­litate" de votul primit, care ii confera "larga majoritate" pe care si-a dorit-o. Hollande sustine ca a "primit mandatul imperios de a conduce stanga catre victorie", scrie Le Mon­de. "Imi voi consacra toate fortele, toa­ta energia", le-a promis sust­i­na­to­rilor socialisti. "Aceasta victorie imi confera forta si legitimitatea de a pre­gati marea intalnire a pre­zi­den­tia­le­lor. (...) Francezii sunt la capatul rab­da­rii cu politica lui Nicolas Sarokozy. (...) Vom castiga. (...) Vreau sa ofer tineretului din Franta o viata mai buna decat a noastra: este visul francez pe care vreau sa il reinvii", a continuat el, dand asigurari ca va fi "candida­tul respectului, dialogului, democratiei, care va oferi o alta presedintie Repu­blicii". "Am auzit furia celor care nu mai suporta", a continuat el, citand problemele legate de somaj, de locuinte, sanatate, dar si "dezordinea finantelor, excesele glo­balizarii, insuficientele Europei, atingerile aduse mediului", a mai spus proaspatul candidat socialist la prezidentialele de la anul, din Franta.

Cu toate acestea, Hollande a fost acuzat, ca si in campaniile precedente, ca ar fi, de fapt, "prea apro­piat" de adversarul lui conservator, ac­tualul presedinte francez Nicolas Sarkozy, in special in privinta proble­melor europene, cum a fost referendumul pentru Tratatul noii Cons­titutii Europene, amandoi fiind de acord cu necesitatea reformarii Uniu­nii Europene si a adaptarii institutiilor acesteia la o formula largita.

Deosebirile intre ei doi raman insa in "arena" prezidentialelor, cand campania fiecaruia trebuie sa fie cat mai persuasiva pentru a avea cele mai mari sanse sa acceada sau, in cazul lui Sarkozy, sa ramana inca "un tur" la Elysee. Sunt suficiente subiecte de campanie pe care cei doi rivali le vor dezbate si atunci se vor vedea deosebirile dintre ei. Prima dintre aceste se poate vedea deja: Hollande abia acum incepe campania prezidentiala, iar Sarkozy a in­ceput-o demult.

×