x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iadul de lângă noi. Ucraina, ca o pradă. 100 de morţi la Kiev. Forţele de ordine folosesc muniţie reală, Occidentul încearcă medierea, dar cu gândul la sancţiuni

Iadul de lângă noi. Ucraina, ca o pradă. 100 de morţi la Kiev. Forţele de ordine folosesc muniţie reală, Occidentul încearcă medierea, dar cu gândul la sancţiuni

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    20 Feb 2014   •   19:09
Iadul de lângă noi. Ucraina, ca o pradă. 100 de morţi la Kiev. Forţele de ordine folosesc muniţie reală, Occidentul încearcă medierea, dar cu gândul la sancţiuni
Sursa foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Intact Images

Violenţele s-au dezlănţuit din nou, joi dimineaţă, în Ucraina, în ciuda unei promisiuni de încetare a ostilităţilor, cel puţin 60 de persoane murind la Kiev, unde forţele de ordine au deschis focul cu muniţie reală, deşi în capitala ucraineană erau prezenţi trei miniştri europeni de Externe, veniţi să încerce o încetare a vărsării de sânge.
“Toţi cei 60 de manifestanţi ucişi au fost omorâţi prin împuşcare”, a declarat pentru AFP un reprezentant al serviciilor medicale ale opoziţiei. Bilanţul, comentează AFP, este imposibil de verificat, dar foarte plauzibil, dată fiind folosirea acestui tip de muniţie în Piaţa Independenţei din Kiev. Autorităţile se apără, explicând că este vorba despre folosirea legitimă a forţei.

Cadavre în hotel, cadavre pe stradă
Un jurnalist al agenţiei France Presse a văzut opt cadavre zăcând în faţa poştei centrale din piaţă, iar alte zece nu departe de acel loc, în faţa hotelului Kozaţki. Un alt jurnalist a numărat alte şapte cadavre în holul hotelului Ukraina, în cealaltă parte a pieţei.
Ministerul de Interne a anunţat uciderea a trei poliţişti. Dacă se confirmă, cifrele opoziţiei, adăugate la cei trei poliţişti, ridică numărul morţilor la circa 100 de marţi până joi, dintre care 13 sunt poliţişti. Violenţele care s-au dezlănţuit la Kiev sunt fără precedent în ultimii 20 de ani, şi la uşa UE,  la graniţele României.
Ministerul ucrainean de Interne a precizat într-un comunicat că a decis folosirea armamentului conform legislaţiei, pentru legitima apărare, precizând că tirurile unui trăgător izolat au rănit 20 de poliţişti. Ministerul a mai afirmat că 67 dintre oamenii săi au fost luaţi prizonieri de manifestanţi.
Folosirea muniţiei de război s-a făcut dinspre cordonul de poliţie şi de pe clădirile care înconjoară Piaţa Independenţei (Maidan), ocupată de trei luni de oponenţii regimului preşedintelui Viktor Ianukovici. Mai multe înregistrări video postate pe diverse site-uri arată membri ai forţelor de intervenţie lansând atacuri cu armă automată sau cu lunetă. Preşedintele Ianukovici l-a înlocuit miercuri seara pe şeful Statului Major al Armatei, care s-a arătat ostil recurgerii la muniţie reală contra oponenţilor.

Europa şi Rusia trimit emisari
Miniştrii de Externe german, francez şi polonez erau joi după-amiază la Preşedinţia ucraineană, unde s-au întâlnit cu preşedintele Ianukovci, pentru a încerca să oprească escaladarea violenţei.
Moscova a anunţat, la rândul său, că a trimis un reprezentant al Kremlinului, pe Vladimir Lukin, la cererea Preşedinţiei ucrainene, pentru a participa la o mediere cu opoziţia. Nu este clar dacă se conturează o dublă mediere, rusă şi europeană, cum a fost cea care a pus capăt în 2004 Revoluţiei Portocalii, o mişcare paşnică, care se referea tot la alegerea proeuropeană sau prorusă a Ucrainei.
Mii de manifestanţi, printre care femei şi pensionari, participă în continuare la un fel de miting permanent în piaţă, unde opoziţia a menţinut o scenă sonorizată, în ciuda confruntărilor din ultimele două zile.
În zonă se auzeau deflagraţii, iar nori negri de fum se ridică în mai multe puncte ale pieţei, unde manifestanţii au ridicat baricade şi ard cauciucuri, pentru a împiedica înaintarea forţelor de intervenţie.

Primarul Kievului pleacă din partidul lui Ianukovici
Joi, situaţia a evoluat rapid. Sediul Guvernului, care se află în centrul oraşului, nu departe de Piaţa Independenţei, a fost evacuat.  Primarul Kievului a anunţat că părăseşte Partidul Regiunilor al preşedintelui Ianukovici, pentru a protesta la adresa vărsării de sânge. Tot în semn de protest faţă de intervenţia autorităţilor şi unii sportivi ucraineni au decis să părăsească Jocurile Olimpice de la Soci, a anunţat Comitetul Olimpic Internaţional, citat de BBC. Aproximativ jumătate dintre cei 45 de sportivi ucraineni vor să revină acasă.
Manifestaţii şi confruntări au loc şi în provincie, în special în vestul naţionalist, cum ar fi Lviv, unde manifestanţii au pus mâna pe un depozit de arme al poliţiei. Manifestaţii paşnice continuă inclusiv la Cernăuţi.

Vecinii se pregătesc pentru ce e mai rău
Îngrijorarea a cuprins şi statele de la graniţele Ucrainei. În Ungaria, ministrul de Interne a convocat corpul operativ, cu misiunea de a pregăti deciziile Guvernului în privinţa situaţiei din Ucraina şi de a coordona implementarea lor. Au participat reprezentanţii poliţiei, ai Oficiului pentru Imigraţie şi Cetăţenie, Împotriva Catastrofelor şi alte instituţii afectate de criza din Ucraina, scrie Magyar Hirlap. Ministerul de Interne a anunţat că la graniţa cu Ucraina nu au fost sesizate schimbări de flux, numărul celor care trec graniţa dinspre Ucraina neprezentând modificări faţă de cifrele obişnuite, dar a avertizat cetăţenii ungari să evite deplasările la Kiev. Premierul Viktor Orban s-a deplasat în inspecţie la graniţă, pentru a verifica dacă autorităţile sunt pregătite pentru primirea de eventuali refugiaţi.

Mediere/şantaj
Cancelarul german, Angela Merkel a anunţat că l-a sunat pe preşedintele ucrainean pentru a-l sfătui să accepte medierea europeană. Occidentalii şi-au însoţit tentativa de mediere cu o ameninţare cu impunerea de sancţiuni autorităţilor de la Kiev.
Dar Rusia a denunţat imediat un şantaj din partea europenilor. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, le-a cerut acestora să facă presiuni asupra opoziţiei ucrainene să se desolidarizeze de “forţele radicale” care au pus la cale “un război civil”.
Premierul rus, Dmitri Medvedev, dă semne de agitaţie. “Trebuie ca partenerii noştri să aibă tonus, ca puterea în exerciţiu din Ucraina să fie legitimă şi eficientă şi să nu se şteargă nimeni pe ea cu picioarele, ca pe un preş”, a afirmat Medvedev.

România susţine şi va aplica deciziile NATO şi UE
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că România susţine în totalitate şi va aplica toate deciziile UE şi NATO privind Ucraina, inclusiv sancţiuni.
"Ministrul de Externe este la Bruxelles cu o poziţie foarte clară a Guvernului României, şi anume România susţine în totalitate, şi aplică, şi este solidară cu toate deciziile care se iau la nivelul Uniunii Europene şi la nivelul alianţei Nord-Atlantice. Deci, tot ceea ce se decide la Burxelles, că facem împreună cu partenerul strategic SUA şi cu UE facem. Dacă e vorba de sancţiuni, dacă e vorba de orice măsură prin care să se oprească violenţele, România este un partener fidel şi foarte hotărât din acest punct de vedere, lucru pe care l-am spus tot timpul şi lucru pe care şi preşedintele Băsescu şi eu, ca prim-ministru, şi Parlamentul, dacă va fi întrebat, vorbim cu o singură voce: suntem de acord toţi cu acest lucru", a declarat premierul Victor Ponta, referindu-se la Ucraina.
MAE, prin intermediul oficiilor diplomatice şi consulare ale României de pe teritoriul Ucrainei, continuă monitorizarea situaţiei şi este implicat în dezbaterile pe această temă din cadrul instituţiilor şi organizaţiilor europene şi euroatlantice, arată ministerul într-un comunicat. Ministerul român de Externe avertizează cetăţenii români care vor să se deplaseze în Ucraina să evite zonele de conflict.

×
Subiecte în articol: manifestatii ucraina