x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În umbra comodă a Sofiei

În umbra comodă a Sofiei

de Petio Petkov    |    21 Iul 2008   •   00:00

În condiţiile în care aşteptatul raport de monitorizare al Comisiei Europene se anunţă a fi cel mai critic de pînă acum la adresa Bulgariei, iar opoziţia se pregăteşte să boicoteze instituţiile centrale şi cele locale, încercînd să doboare Guvernul socialistului Serghei Stanişev, săptămînalul sofiot "Capital” acordă două pagini performanţelor şi problemelor României în relaţiile cu UE

CORESPONDENŢĂ DE LA SOFIA
În condiţiile în care aşteptatul raport de monitorizare al Comisiei Europene se anunţă a fi cel mai critic de pînă acum la adresa Bulgariei, iar opoziţia se pregăteşte să boicoteze instituţiile centrale şi cele locale, încercînd să doboare Guvernul socialistului Serghei Stanişev, săptămînalul sofiot "Capital” acordă două pagini performanţelor şi problemelor României în relaţiile cu UE. Articolul, scris la Bruxelles, este intitulat "În umbra comodă a Sofiei”. Proverbul "cîinii latră, caravana trece” descrie cel mai bine, după cum afirmă corespondenta grupului de presă "Capital”, Irina Novakova, situaţia României.

Bucureştiul nu pare a avea probleme cu fondurile europene, cu crima organizată sau cu instituţiile sociale de tristă amintire. Nu totul este însă cum trebuie. Un număr de 120 de firme româneşti au fost nevoite să restituie milioane de euro în cadrul programului

 
PHARE. Spre deosebire de situaţia din Bulgaria, în România, fiecare funcţionar de stat este făcut responsabil pentru fondurile europene distribuite prin semnătura sa. Frica de a fi acuzaţi de corupţie a cuprins în aceste condiţii administraţia la toate nivelurile. În loc să-şi rişte propria carieră, funcţionarii preferă să nu mai acţioneze şi ţara va putea pierde sute de milioane de euro în urma acestei pasivităşi, scrie săptămînalul sofiot.

La nivel politic, creează probleme rivalitatea dintre preşedintele Traian Băsescu şi primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, în urma crizei care a avut loc la numai trei luni după ce România a devenit membră a Uniunii Europene. Paralizia în conducerea ţării împiedică realizarea reformelor cerute de Bruxelles, întrucît conflictele personale merg mînă în mînă cu prestaţia slabă a Guvernului, care în ultimul timp se bucură de sprijinul a numai 14% dintre alegători.

Cea mai mică notă, România o va primi pentru modul în care combate corupţia. Şi în acest domeniu, însă, în comparaţie cu Bulgaria, ea va apărea într-o lumină pozitivă, ceea ce, scrie autorul, este în egală măsură meritul guvernanţilor de la Bucureşti şi a celor din Sofia.

×
Subiecte în articol: externe