x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ÎNTĂLNIRE INCOMODĂ - Obama şi Bush, la Casa Albă

ÎNTĂLNIRE INCOMODĂ - Obama şi Bush, la Casa Albă

de Mihaela Matachita    |    11 Noi 2008   •   00:00
ÎNTĂLNIRE INCOMODĂ - Obama şi Bush, la Casa Albă

Lumea a aşteptat ieri cu nerăbdare prima întâlnire istorică, dar şi incomodă a preşedintelui ales al Statelor Unite, Barack Obama, cu preşedintele american în exerciţiu, George Bush, după victoria primului în alegerile de săptămâna trecută.



Vizita lui Barack Obama, împreună cu familia sa, la Casa Albă este văzută ca o etapă a procesului de tranziţie către noua administraţie. Înaintea întâlnirii, echipa lui Obama anunţase că noul preşedinte va anula ordine executive date de Bush în domeniul exploatărilor petroliere, o dată cu preluarea puterii la 20 ianuarie. A devenit o tradiţie ca perechea care părăseşte Casa Albă, acum George şi Laura Bush, să arate noilor "locatari", Barack şi Michelle Obama, plus cele două fiice ale lor, încăperile reşedinţei, după care cei doi bărbaţi de stat se retrag în Biroul Oval, pentru a discuta despre cele mai stringente probleme, dând astfel startul oficial al tranziţiei. Copreşedintele campaniei de tranziţie, John Podesta, a declarat că actuala criză economică nu îl va împiedica pe Obama să urmărească priorităţile pe care le-a subliniat în timpul campaniei electorale, anume extinderea asigurărilor de sănătate, reducerea dependenţei SUA de surse străine de energie, îmbunătăţirea sistemului public de educaţie.

Mass-media comentau că întâlnirea de ieri nu îi va lăsa lui Obama un gust amar, aşa cum s-a întâmplat acum patru ani, când Bush a folosit o soluţie dezinfectantă după ce i-a strâns mâinile.

×
Subiecte în articol: externe obama