x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe IEFTINIRI LA CHIŞINĂU/“Pâine electorală” marca Voronin

IEFTINIRI LA CHIŞINĂU/“Pâine electorală” marca Voronin

de Vitalie Calugareanu    |    03 Feb 2009   •   00:00

În Republica Moldova scad preţurile la produsele de primă necesitate în plină criză economică mondială. Până la alegerile parlamentare au mai rămas două luni, iar actuala putere comunistă încearcă să camufleze efectele proastei guvernări prin “recomandări obligatorii” adresate producătorilor de pâine de a reduce preţule.



Ieri, deputaţii din Parlamentul de la Chişinău au votat unanim pentru ca alegerile parlamentare să se desfăşoare pe data de 5 aprilie curent. Aceasta înseamnă că peste două zile în Republica Moldova va începe oficial campania electorală. Neoficial, însă, aceasta deja a început. Preşedintele Vladimir Voronin a cerut săptămâna trecută Guvernului să determine producătorii de pâine să reducă preţurile. Zis şi făcut! De duminică, preţul la cele mai solicitate tipuri de pâine a scăzut în magazine cu 50 de bani. Vânzătorii au constatat, însă, că oamenii au fost amăgiţi, deoarece în magazine se livrează doar câte o ladă de pâine ieftinită, oamenii fiind nevoiţi să cumpere pâine mai scumpă chiar decât până acum.

De partea cealaltă, democraţii cu şanse intră în campania electorală dispersaţi şi cu mesaje politice confuze. După ce deputaţii comunişti, ajutaţi de creştin-democraţi, au interzis blocurile electorale, sondajele au evidenţiat trei partide democratice care au şanse să treacă pragul electoral de 6%: Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat din Moldova şi Alianţa Moldova Noastră. Teoretic, liderii acestor formaţiuni politice admit posibilitatea constituirii unei coaliţii în viitorul Parlament.

Dar, dacă între PL şi PLDM există anumite asemănări doctrinare şi de statut, atunci între cele două formaţiuni liberale şi gruparea centristă Alianţa Moldova Noastră există doar deosebiri, mai ales în ceea ce priveşte politica externă. De exemplu, liderul AMN, Serafim Urechean, găseşte inutilă aderarea Moldovei la NATO, la fel ca preşedintele Vladimir Voronin: “Eu nu împărtăşesc ideile celor care vor să adere la NATO mâine. Este foarte important să ţinem cont că noi avem Constituţie. Republica Moldova este un stat neutru. Elveţia şi alte ţări nord-europene se simt foarte bine fără aderarea la NATO”, a menţionat Urechean.

Vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, susţine că pentru a nu admite o dezbinare a opoziţiei parlamentare după alegeri, Partidul Liberal trebuie să fie în fruntea viitoarei coaliţii post-electorale. Şi asta, spune el, “pentru a putea da tonul şi pentru a arăta care este agenda Republicii Moldova pentru următorii patru ani: integrarea în structurile euro-atlantice, dobândirea statutului de stat asociat al UE, libera circulaţie în Europa, o relaţie corectă, privilegiată şi apropiată cu România în vederea redobândirii cetăţeniei române”.

×
Subiecte în articol: externe