A doua zi a vizitei preşedintelui Băsescu în Israel a fost un amestec de business, politică şi plăcere, dacă se poate spune aşa, ţinând cont de faptul că Traian Băsescu a avut, în fine, ocazia de a vizita Aşezământul Românesc de la Ierusalim şi Sfântul Mormânt.
După o zi de luni extrem de încărcată şi cu o puternică tentă politică şi diplomatică, Băsescu a dat piept marţi dimineaţă, la hotelul King David din Ierusalim, locul în care sunt găzduiţi majoritatea liderilor lumii care efectuează vizite oficiale în Israel, cu oameni de afaceri israelieni sau israelieni de origine română. În speech-ul său din deschiderea discuţiilor preşedintele a prezentat cifre seci ale realităţii economiei româneşti, dar a strecurat, pentru "o ureche formată", care ştie să-şi selecteze informaţiile de interes, şi lucruri de interes pentru orice investitor, în special referitor la stabilitatea sistemului bancar.
Potrivit preşedintelui, "sistemul bancar este solid, nu avem nici o bancă în dificultate, iar împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional este destinat în exclusivitate consolidării rezervei valutare a ţării". Pe de altă parte, Băsescu a afirmat că "suntem după 8 ani de creştere economică, întrerupţi acum de anul 2009", precum şi că în România "sunt şi optimişti care consideră că economia îşi va reveni mai devreme, date fiind evoluţiile din cursul lunii aprilie". "Eu nu îmi permit să mă entuziasmez, aştept să văd dacă va fi o confirmare a evoluţiei din aprilie şi în mai şi iunie", a declarat preşedintele, în faţa unei numeroase asistenţe, sosite la Reading Room, la hotelul King David, special pentru a afla de la şeful statului român care sunt perspectivele dezvoltării României şi mai ales în materie de investiţii străine.
Băsescu le-a explicat celor prezenţi că, după părerea sa, agricultura, turismul şi industria alimentară sunt domenii cu perspectivă mare de dezvoltare, dat fiind faptul că nu pot fi delocalizate. După părerea lui, în următorii 10-15 ani, alte domenii ale industriei vor fi delocalizate spre Est, dar acestea trei sunt cu perspectivă sigură de dezvoltare, dacă se investeşte în ele. "România are potenţialul de a asigura hrană pentru 80 de milioane de oameni, dacă se investeşte", a mai spus Băsescu.
ÎNTÂLNIRE CU PRIMARUL IERUSALIMULUI
El a avut ocazia, luni, să-l întâlnească şi pe Nir Barkat, primarul Ierusalimului, un personaj interesant, venit din lumea businessului şi nu a politicului, care are planuri extrem de ambiţioase pentru oraşul său, şi cu care a discutat ca de la fost primar, la actual primar. Departe de ochii presei, în apartamentul său de la King David, în prezenţa ambasadorului României în Israel, Edward Iosiper, Băsescu a putut afla despre planurile de menţinere a Ierusalimului unificat, dar şi de atragere a 10 milioane de turişti anual la Ierusalim, primarul Barkat nefiind mulţumit cu numărul actual de turişti care vizitează Capitala Israelului. Informaţiile au fost date publicităţii de biroul de presă al primarului Ierusalimului.
Presa israeliană a publicat o serie de informaţii din culisele întâlnirii preşedintelui României cu omologul său israelian, Shimon Peres, informaţii neconfirmate încă de partea română, referitoare la faptul că Traian Băsescu i-ar fi transmis lui Peres că şeful statului sirian, Bashar al-Assad, este interesat să revină la masa negocierilor cu Israelul şi că Damascul nu doreşte să fie identificat cu Iranul. Aceste declaraţii ar fi fost făcute cu ocazia întâlnirii pe care Băsescu şi Assad au avut-o înaintea alegerilor din Israel. Potrivit presei israeliene, Peres i-ar fi declarat lui Băsescu faptul că nu are convingerea că Assad este dispus să se desprindă de Iran.
Pe de altă parte, aceleaşi surse afirmă că Traian Băsescu i-ar fi înmânat lui Peres un manual de istorie în care este tratată şi problematica Holocaustului, precum şi planul Memorialului Holocaustului care urmează să fie inaugurat la Bucureşti peste aproximativ şase luni.
CEREMONIE DE DECORARE
În cursul dimineţii de marţi, Traian Băsescu a avut şi o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii evreilor originari din România, ocazie cu care la King David a fost organizată o ceremonie de decorare a unor personalităţi româno-israeliene cu prilejul împlinirii a 60 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între cele două state, în semn de apreciere pentru contribuţia pe care au avut-o la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, pentru sprijinul acordat autorităţilor române în procesul de asumare a trecutului istoric şi de stabilire a adevărului privind Holocaustul. Este vorba despre doamna Colette Avital, domnul Meir Rosenne, despre Marele Rabin al comunitaţilor evreieşti din România, Menachem Hacohen, despre profesorul Leon Volovici, despre Moshel Idel, profesor la Universitatea Ben Gurion, despre Liviu Rotman, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, despre Michael Shafir, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi de Raphael Vago, profesor la Universitatea din Tel Aviv.
Traian Băsescu a avut apoi în agendă o întâlnire cu lidera Opoziţiei israeliene, Tzipora (Tzipi) Livni, şefa partidului Kadima, precum şi participarea la un dejun de lucru, la invitaţia premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, după care şi-a încheiat vizita de stat în Israel printr-o întâlnire la Aşezământul românesc din Ierusalim şi o vizitare a Bisericii Sfântului Mormânt, fără participarea presei..
Citește pe Antena3.ro