x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ii arde pe gat - Europenii dezbat ce e votca

Ii arde pe gat - Europenii dezbat ce e votca

de Irina Cristea    |    12 Sep 2006   •   00:00
Ii arde pe gat - Europenii dezbat ce e votca

Dupa carnea de vitel a venit randul votcii sa intre sub lupa expertilor europeni. Se cauta o definitie limpede ca spirtoasa in cauza, fie ea din fructe, cartof sau cereale. Pe marginea votcii se tocmesc Finlanda, Suedia, Polonia si Marea Britanie.

Dupa carnea de vitel, a venit randul spirtoaselor sa fie analizate, gustate si decantate de expertii europeni. Acum, dorinta lor este sa stabileasca dincolo de orice dubiu care sunt ingredientele permise la prepararea "adevaratei" votci.

Arde gatul, incalzeste inima, apara de frig mai bine ca pufoaica. Se poate consuma in pahare de sticla, cani de tabla sau recipiente elegante cu picior si umbreluta. Pentru cei mai multi europeni, aici se rezuma cam tot ce vor sa stie despre votca. Nu insa si pentru expertii din cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, care se reunesc la Bruxelles pentru a stabili clar si limpede, precum spirtoasa in cauza, care trebuie sa fie ingredientele "oficiale" ale unei votci autentice, transmite BBC.

DOUA TABERE. Consultarea s-a dovedit necesara, pentru ca unele state membre sunt de acord ca orice ingredient natural, produs agricol de felul lui, este acceptabil pentru prepararea bauturii. Argumentele lor sunt ca unele tipuri de votca se fac pe baza de sfecla sau trestie de zahar, altele au drept ingredient principal fructele sau chiar siropul de artar, in vreme ce diversi producatori folosesc cartoful, graul, secara sau orzul.

In tabara cealalta se afla tarile ai caror experti sustin ca adevarata votca este doar cea fabricata din cartofi sau cereale. In acest grup figureaza state pe care istoria si pozitia geografica le indreptatesc la un cuvant greu de spus: Finlanda, Suedia si Polonia. Lor li se alatura Germania si Marea Britanie.

ACEEASI MARIE. Dezbaterea are la baza argumente care tin mai degraba de teoria pura decat de diferentele reale de gust intre votca din cereale, de pilda, si cea pe baza de fructe. Exista, e drept, diferente la capitolul miros sau aroma, dar si la alte capitole mentionate de voluntarii care au testat, pentru reporterul BBC, diverse tipuri de votca. Unele "aluneca" mai bine, altele "pisca" mai insistent, iar altele pot avea un damf chimic. Aceste diferente nu trebuie insa puse 100% pe seama ingredientelor, cred expertii.

"Probabil ca procesul de distilare are un rol mai important in gustul final decat materia bruta utilizata", estimeaza ei.

VOTCA, VITEL...
Dezbaterea privind votca deschide un nou capitol. Anul trecut a avut loc o consultare publica despre ce este carnea de vitel, pentru a se ajunge la o definitie comuna, armonizata la nivelul intregii Uniuni Europene. A fost lansat atunci un chestionar public cu intrebari despre culoarea, fragezimea si aroma produsului, despre asteptarile pe care le au cumparatorii atunci cand comanda o bucata de vitel. Mai mult sau mai putin direct, ei erau intrebati si ce inteleg in definitiv prin vitel: ce varsta si ce greutate are animalul sau cu ce se hraneste. La acest ultim capitol a trebuit ca fiecare sa spuna in ce masura este de acord cu afirmatia: "Carnea de vitel trebuie sa provina de la un animal hranit in principal cu lapte si produse lactate".
×
Subiecte în articol: externe votcă