x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imunitatea soldatilor SUA - Irakienii fac apel la Natiunile Unite

Imunitatea soldatilor SUA - Irakienii fac apel la Natiunile Unite

de Ana Ilie    |    13 Iul 2006   •   00:00
Imunitatea soldatilor SUA - Irakienii fac apel la Natiunile Unite

Discutiile cu privire la imunitatea soldatilor americani care savarsesc infractiuni sau crime pe teritoriile altor state au fost reluate, de aceasta data la Bagdad, dupa ce armata Statelor Unite i-a gasit vinovati de viol si crima pe cinci dintre membrii sai, detasati in Irak.

Guvernul de la Bagdad a anuntat ca va solicita Natiunilor Unite sa ridice imunitatea de care se bucura militarii americani fata de legislatia irakiana, din dorinta de a se asigura ca se va face dreptate si vinovatii nu vor gasi "portite" de scapare, asa cum s-a intamplat in alte randuri. Intr-un interviu publicat la o saptamana dupa ce premierul Nouri al-Maliki a solicitat o rediscutare a imunitatii trupelor americane, ministrul pentru Drepturile Omului, Wigdan Michael, a declarat ca aceasta solicitare ar putea ajunge la Consiliul de Securitate al ONU in luna august.

SPERANTE MARI. Irakienii sunt pregatiti totusi pentru un esec, stiut fiind ca americanii nu renunta cu nici un chip la imunitatea trupelor lor. "Daca nu obtinem ridicarea imunitatii, vom solicita competente judiciare in investigatiile aflate in curs de desfasurare", a spus Michael. Americanii insa nu dau semne ca s-ar simti amenintati de actiunile la ONU ale irakienilor si au un discurs evaziv pe tema controversata a imunitatii.

×
Subiecte în articol: externe