x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În 2003, se punea la cale lansarea Facebook. Vezi ce îi mărturisea Mark Zuckerberg prietenului său cel mai bun

În 2003, se punea la cale lansarea Facebook. Vezi ce îi mărturisea Mark Zuckerberg prietenului său cel mai bun

01 Feb 2012   •   07:11
În 2003, se punea la cale lansarea Facebook. Vezi ce îi mărturisea Mark Zuckerberg prietenului său cel mai bun

Dialogul de mai jos, publicat de Business Insider, are loc in 2003, intre Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, si Adam D`Angelo, cel mai bun prieten al sau din liceu. Cei doi vorbesc despre cum ar trebui sa arate "treaba cu Facebook".

Zuckerberg: Stii ca fac site-ul asta de dating. Ma intreb cat de similar este cu Facebook. Pentru ca, cel mai probabil, vor fi lansate in acelasi timp. Sau, as putea sa renunt la site-ul de dating inainte sa le spun asta!

D'Angelo: Ha, ha (rade)

Zuckerberg: Nu cred ca oamenii s-ar inregistra pe Facebook daca ar afla ca este un site de dating. Oamenii sunt sceptici cand vine vorba despre datingul online.

Zuckerberg: Pe de alta parte, site-ul de dating va fi promovat foarte bine. Ma intreb care este solutia ideala.

Zuckerberg: Cred ca Facebook, lansat de unul singur, ar atrage multi oameni. Daca le-as lansa in acelasi timp vor da gres si niciunul nu va iesi invingator. Vreo idee? Eventual care sa le consolideze pe amandoua.

D'Angelo: Sa le combinam intr-o platforma prietenoasa. Stanford are ceva asemanator, care functioneaza doar pentru ei.

Zuckerberg: Ma gandeam sa facem asta cu Facebook.

D'Angelo: Aha.

Zuckerberg: Treaba este ca ei au un programator care ar putea termina site-ul si au si bani pentru promovare si restul. Dar stai sa am si eu bani! Prietenul meu, care vrea sa fie sponsor, este seful unei societati de investitii. O duce foarte bine, are multi bani.

D'Angelo: lol (rade)

In lunile care au urmat conversatiei cu D`Angelo, Zuckerberg, cu putin ajutor de la prietenii sai din Universitatea Harvard (Eduardo Saverin si Dustin Moskovitz) au pus pe picioare reteaua Facebook (initial numita The Facebook).

Creat initial la Harvard, SUA, Facebook era la origine o retea sociala cu circuit inchis pentru studentii acestei universitati. Ulterior, ea s-a deschis si altor universitati americane. La inceput verificarea apartenentei la universitate se facea prin adresa de posta electronica a studentului, dar incepand din septembrie 2006 reteaua a fost deschisa tuturor. Imediat, reteaua Facebook a devenit foarte populara dar si controversata, fiind interzisa in cateva tari din Orientul Mijlociu.

In primele noua luni din anul 2010, Facebook a inregistrat un profit net de 355 de milioane de dolari la venituri de 1,2 miliarde de dolari. In Romania, Facebook avea 2,4 milioane de utilizatori in ianuarie 2011. In septembrie 2011, numarul a crescut la peste 3,7 milioane de utlizatori.

Facebook se listeaza la bursa si vrea 5 miliarde de dolari

Facebook ar putea depune miercuri documentatia pentru listarea la bursa de la New York printr-o oferta publica initiala de 5 miliarde de dolari si a selectat Morgan Stanley si patru alte banci ca aranjori ai operatiunii, au declarat surse apropiate discutiilor pentru IFR, preluat de Reuters.

Celelalte banci selectate ca aranjori sunt Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Barclays Capital si JP Morgan, insa sindicatul ar putea fi extins mai tarziu.

Initial, zvonurile din piata indicau o oferta publica initiala de 10 miliarde de dolari, insa chiar si la 5 miliarde de dolari Facebook ar depasi orice listare efectuata vreodata in industria IT, inclusiv cea a Google, care a atras 2 miliarde de dolari la debut.

Analistii estimeaza ca oferta publica initiala a Facebook ar putea stabili un nou minim record in privinta comisionului acceptat de aranjori pentru a castiga "privilegiul" de a organiza operatiunea.

×