x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Bulgaria, dacă ai fost securist, nu mai pupi diplomaţie.

În Bulgaria, dacă ai fost securist, nu mai pupi diplomaţie.

de Marina Constantinoiu    |    25 Mai 2011   •   14:17

Accesul la posturile diplomatice la nivel inalt le-ar putea fi in curand interzis fostilor agenti ai serviciilor secrete comuniste bulgare, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Guvernul de dreapta de la Sofia, relateaza AFP.

In decembrie anul trecut in Bulgaria a izbucnit un scandal rasunator, cand comisia insarcinata cu deschiderea dosarelor serviciilor secrete comuniste a anuntat ca 40% dintre ambasadorii si sefii de misiuni bulgare din strainatate au avut legaturi cu serviciile secrete la inceputul carierei lor diplomatice.

Un amendament la legea serviciului diplomatic “prevede interzicerea accederii la anumite posturi in Ministerul de Externe a unor persoane care au avut legaturi cu serviciile secrete ale fostei Darjavna Sigurnost', a declarat ministrul de Externe, Nikolai Mladenov.

Amendamentul urmeaza sa fie adoptat de Parlament, dar risca sa fie anulat de Curtea Constitutionala, care a respins in mai multe randuri legi si reglementari care interziceau fostilor agenti ai serviciilor secrete comuniste accesul la posturi inainte, apreciind ca astfel de masuri sunt discriminatorii.

Ministerul de Externe a lansat o procedura de rechemare a ambasadorilor si a consulilor ale caror nume au aparut in dosarele examinate de comisie.

Un numar de 13 ambasadori, printre care si cei la post la Berlin, Atena, Beijing si Stockholm, precum si cei de la ONU si UNESCO, au revenit in Bulgaria la 1 Mai. Misiunile diplomatice vizate vor fi conduse de un insarcinat cu afaceri. Un alt grup urmeaza sa revina in tara la 1 iunie. Trei ambasadori – la Sarajevo, Berna si Vatican – vor fi scosi la pensie inainte de 30 iunie.

Ministerul nu poate numi noi sefi de misiune, pentru ca este blocat de opozitia de stanga, din randurile careia provine presedintele Gheorghi Parvanov, el insusi citat de comisie printre colaboratorii fostilor servicii secrete, colaborare pe care el o neaga.

Guvernul asteapta incheierea mandatului prezidential al lui Parvanov, in ianuarie viitor, pentru a putea numi noi ambasadori si consuli.

×