x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În parlamentul polonez se difuzează un ziar care arată "cum recunoaştem un evreu"

În parlamentul polonez se difuzează un ziar care arată "cum recunoaştem un evreu"

14 Mar 2019   •   21:01
În parlamentul polonez se difuzează un ziar care arată "cum recunoaştem un evreu"

Săptămânalul Tylko Polska (Numai Polonia), difuzat într-un chioşc deschis recent în incinta parlamentului polonez, a publicat un articol în care explică cititorilor "cum recunoaştem un evreu", relatează Reuters.

Ziarul de extremă dreapta, cu o circulaţie redusă la scară naţională, arată că evreii pot fi recunoscuţi după numele de familie, după caracteristici de personalitate şi după trăsăturile feţei şi susţine că evreicelor "le lipseşte delicateţea, modestia şi simţul ruşinii, care sunt înnăscute la femeile poloneze". Articolul mai afirmă despre evrei că, "deoarece întreaga lume le aparţine (...), ei trebuie să existe în fiecare ţară, să preia puterea asupra naţiunilor şi să conducă crearea unui stat evreiesc mondial unic". 

Fotografii cu ziarul expus pentru vânzare în chioşcul din parlamentul de la Varşovia au fost distribuite masiv în reţelele sociale.

Parlamentul a anunţat că va cere retragerea publicaţiei, dar Comitetul Evreiesc American a cerut acţiuni mai drastice. "Lipsa unei condamnări clare din partea principalilor politicieni polonezi, cum ar fi preşedintele Seimului (camera inferioară a parlamentului - n. red.) este îngrijorătoare", a apreciat Agnieszka Markiewicz, directoarea pentru Europa Centrală a organizaţiei.

Unii politicieni au reacţionat, consemnează Reuters. "E un scandal absolut că în parlamentul polonez se vând asemenea ziare jalnice, care arată ca şi cum ar fi preluate din publicaţii naziste", a declarat parlamentarul Michal Kaminski, reprezentant al Partidului Ţăranilor, formaţiune de stânga aflată în opoziţie.

Tot din opoziţie, Krysztof Brejza, membru al Platformei Civice de centru-dreapta, consideră că Tylko Polska reprezintă un simptom al intoleranţei promovate de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), condus de fostul premier Jaroslav Kaczynski. "Este dezgustător că în templul democraţiei, în parlamentul polonez, sunt expuse astfel de materiale", a spus Brzeja. După părerea sa, promovarea urii este în interesul lui Kaczynski.

Reuters nu a reuşit să obţină un punct de vedere din partea unui purtător de cuvânt al PiS.

Guvernul de la Varşovia a fost deranjat în trecut de acuzaţiile de antisemitism, reaminteşte Reuters. Premierul Mateusz Morawiecki şi-a anulat luna trecută o vizită la Ierusalim, după ce ministrul de externe israelian a afirmat că "polonezii sug antisemitism odată cu laptele matern" şi au colaborat cu naziştii la Holocaust. Anul trecut, în Polonia a fost adoptată o lege - criticată de Israel - care incrimina utilizarea unor formulări cum ar fi "lagărele poloneze ale morţii", ca referire la lagărele de concentrare naziste de pe teritoriul polonez, inclusiv Auschwitz, Treblinka, Belzec şi Sobibor. Peste 3 milioane din cele 3,2 milioane de evrei polonezi au fost ucişi în Holocaust.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: parlamentul polonez ziar evreu