Chiar daca libienii care lupta impotriva lui Gaddafi au reusit sa-si ridice steagul lor la Tripoli, luptele nu au incetat. Mai sunt de cucerit fiefuri ale "loialistilor' Colonelului, inclusiv orasul sau natal, Sirte, aflat la vreo 70 de kilometri de Tripoli, care ramane o puternica fortareata. Iar in noaptea de joi spre vineri, rebelii au anuntat ca au reusit sa inconjoare ceea ce pare a fi ascunzatoarea lui Gaddafi si ca au patruns in interiorul labirintului secret de tuneluri subterane ale dictatorului libian.
Dar Gaddafi este inca de negasit, dezvaluie Daily Mail. Rebelii atacasera inca din ziua precedenta o retea de zece apartamente dintr-un complex rezidential al lui Gaddafi, in speranta ca vor da de el si de fiii sai banuiti ca s-ar putea ascunde acolo. Peste o mie de rebeli libieni inarmati cu arme automate si lansatoare de rachete inconjurasera cladirile cu opt etaje din complex, unde lunetistii se amestecasera in multimea civililor. Intre timp, Consiliul National de Tranzitie (CNT) anuntase ca se indrepta spre Tripoli, unde "guvernul' rebelilor ar urma sa isi mute sediul care se afla deocamdata la Benghazi, iar peste toata aceasta agitatie, pe cerul de deasupra capitalei libiene, puteau fi vazute avioane al NATO survoland zona. De nu se stie unde, s-a auzit la un moment dat vocea tiranului, intr-un nou mesaj audio difuzat de Al-Ouroba TV, un post-satelit, cu sediul in Siria. Nu parasiti Tripoli din cauza sobolanilor. Luptati, luptati impotriva lor si omorati-i. Tripoli este al vostru, nu al celor care au facut pact cu NATO!', isi asmutea Gaddafi oamenii lui impotriva rebelilor.
In noaptea de joi spre vineri, televiziunea Al Jazeera transmitea informatia ca sediul general al serviciilor secrete libiene fusese ocupat de rebeli, care pusesera mana si pe documentele secrete ale fostului regim al dictatorului libian. Intre timp, rebelii isi croisera drum si prin tunelurile prevazute cu aer conditionat care duceau catre complexul sau rezidential. Se crede ca Gaddafi ar fi fugit prin acest labirint si ca s-ar fi indreptat catre tarm. Exista si zvonuri ca fostul lider de la Tripoli s-ar afla ascuns inca in capitala libiana sau ca, cel putin, ar fi ramas acolo pana acum doua zile.
In buncarele secrete, rebelii au gasit rezerve de hrana, paturi, masti de gaze, ceea ce ar demonstra ultima ipoteza. Exista si informatia ca rebelii ar fi descoperit in acest labirint de tuneluri rezerve de combustibili, de medicamente si hrana cat sa ii ajunga lui Gaddafi sa hraneasca timp de un an un oras de patru milioane de locuitori. In subsolurile hotelului de 5 stele, Rixon, unde fusesera luati ostatici timp de 5 zile mai multi ziaristi straini, dar si diplomati si intr-o padure din apropiere s-a descoperit un depozit de munitii, pe mana rebelilor incapand astfel gloante, bombe si rachete.
Rebelii nu au reusit inca sa sa exploreze intreaga retea subterana secreta de sub Tripoli. Documente din anii ‚80, arata ca paranoicul lider de la Tripoli si-ar fi pus in aplicare proiectul gigantic de construire a retelei secrete subterane de peste 2.000 de mile terestre (1 mila terestra = 1609 m), care se ramifica in toate partile, ajungand si in desert. Giganticul proiect in valoare de mai multe miliarde de dolari, la care ar fi participat si firme occidentale, a fost initiat in perioada cand Libia incepuse programul de fabricare a armelor nucleare.
Cele mai recente speculatii se refera la faptul ca ca Gaddafi ar fi putut sa foloseasca reteaua de tuneluri pentru a fugi din Tripoli, transportandu-si familia, inclusiv pe fiul sau preferat, Saif, si pe fiica Aisha, care s-a expus pe strazile din capitala, intr-o masina decapotabila, pentru a face propaganda pentru regimul tatalui sau, la inceputul revoltelor. Tot cu aceste vehicule, Gaddafi si-ar fi putut transporta prin reteaua de tunele si generalii sai si alti apropiati si fideli ai regimului sau, pentru a-i salva de razmerita poporului.