x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe In Suedia au fost publicate instructiuni in caz de razboi!

In Suedia au fost publicate instructiuni in caz de razboi!

21 Mai 2018   •   16:25
In Suedia au fost publicate instructiuni in caz de razboi!

Carticica va fi distribuita prin posta tuturor famiilor suedeze: instructiunile detaliaza masurile ce trebuie luate in caz de conflict sau de catastrofa naturale, intr-un context incordat intre Rusia si Occident.

 

Unde sunt amplasate adaposturile? Ce alimente pot fi stocate? Care sunt sursele de informare credibile? Editata e guvern in 13 limbi, cartea va ajunge la 4,8 milioane de adrese (la 10 milioane de locuitori). In cele 20 de pagini ilustrate sunt enumerate inclusiv amenintarile care planeaza asupra statului scandinav: razboi, atentate, atac cibernetic, accidente grave sau catastrofe naturale.

"Chiar daca Suedia este una dintre tarile cele mai sigure din lume, pericole exista. Este important ca fiecare sa stie care sunt ele si cum trebuie sa se pregateasca", a explicat Dan Eliasson, director general al Agentiei suedeze pentru securitate civila, MSB. "Chiar daca nu va afecta teritoriul nostru, un conflict militar de proximitate va afecta importurilor noastre de produse, in special alimentare", a subliniat Christina Andersson, cel care a conceput brosura.

Rusia nu este citata, dar responsabilii suedezi se tem de o agresiune in cazul unui confict deschis cu NATO pentru a taia calea maritima a Aliantei spre tarile membre la Marea Baltica. Suedia, care  nu s-a mai confruntat cu un raboi pe teritoriul sau de peste doua secole, nu face parte din MATO, dar face parte din Parteneriatul pentru pace lansat in 1994 cu scopul dezvoltarii cooperarii militare dintre Alianta si tarile care nu intra in aceasta structura.

 

×