Corespondenţă din Washington D.C
Parada Inaugurală Prezidenţială din SUA, de la 21 ianuarie, va fi condusă de un grup de gărzi de onoare ale forţelor armate americane. Corespondentul Jurnalului Naţional la Washington, Mihaela Biliovschi, a vorbit cu câţiva membri ai Gărzii de Onoare a US Air Force care vor deschide festivităţile.
La Baza aeriană Andrews din zona Washington, D.C. un grup de aproximativ 150 de oameni se pregăteşte ore în şir pentru parada inaugurală. Stresul este maxim, pentru că a greşi nu este acceptat. În ziua inagurării, forţele aeriene vor pune la dispoziţia preşedintelui aproximativ 1000 de membri. Dintre aceştia, puţini au fost selectaţi să facă parte din Garda de Onoare ce îl va însoţi pe preşedintele american pe drumul său dintre Congres şi Casa Albă.
După încă vreo trei repetiţii făcute fără greşeală, membrii Gărzii de Onoare aeriene au vorbit despre ceea ce înseamnă acest eveniment pentru ei, profesional dar şi personal.
Colonelul Paula Penson este o femeie micuţă, tunsă scurt şi foarte emoţionată. Nimic despre ea, însă, nu poate fi considerat ”mic”. Poartă uniforma US Air Force de 39 de ani, mi-a spus, şi conduce Garda Naţională ce încorporează peste 100 mii de membri. Ea a fost prezentă la Inaugurarea prezidenţială din 2009, însă atunci a coordonat probleme de securitate. De data aceasta, misiunea este la fel de importantă. ”Reprezint 107.600 de aviatori din Garda Naţională, plus unitatea mea din Washington D.C. şi îmi iau această misiune foarte în serios. Sigur că sunt stresată şi mă gândesc să nu fac greşeli, pentru că aviatorii mei, dar şi familia mea mă privesc şi nu vreau să îmi fac uniforma de râs, sau pe mine”, mi-a spus Paula Penson.
Maiorul Vanveelen, Ryan Vanveelen, nu se arată emoţionat, deşi a fost ales în luna noiembrie a anului trecut să conducă o formaţie de 88 de membri ai Gărzii de Onoare. ”Ocazie unică în viaţă”, îmi spune el mândru, orgolios să conducă un grup întreg al Gărzii. L-am întrebat ce a făcut atât de extraordinar încât şefii lui i-au dat această misiune importantă. ”Cu toţii suntem extraordinari în misiunea noastră. Toţi suntem extrem de buni. Sunt o presiune şi o cerinţă pe care ne-o impunem asupra noastră şi ne asumăm consecinţele.” Maiorul Vanveelen a recunoscut că este un pic emoţionat, mai ales că familia sa îl va urmări la televizor. ”Sunt dintr-un orăşel micuţ din Michigan, din păcate familia mea nu a putut veni la Inaugurare, dar sper să mă vadă la televizor”, spune el.
În timp ce unii cochetează cu ideea de a comite o greşeală pe timpul paradei, Lt. Col. Kenneth Marentette, Comandantul Gărzii de Onoare, nici nu acceptă să discute despre aşa ceva. ”Sunt convins că toată lumea va fi de nota 10. Sunt mai degrabă preocupat ca toată lumea să apară la timp, să nu aibă probleme mecanice cu mijlocul de transport, pentru că noi repetăm pentru Inaugurare non-stop. Am repetat atât de mult deja, încât nu avem cum să greşim. Abia aşteptăm să reprezentăm Forţa Aeriană Americană în faţa preşedintelui şi a întregii lumi.” Și Marentette se gândeşte la copiii lui când îl întreb de însemnătatea pe plan personal a evenimentului. ”Am un fiu şi o fiică, şi tot ce fac, întotdeauna îi privesc şi ştiu că în viitor vom vorbi de acest eveniment şi da, este foarte personal când e vorba de ei, şi tot ceea ce fac e pentru ei doi.”
Joshua Williams are doar 21 de ani şi este cadet în antrenament. Unul dintre cei mai promiţători, pentru că doar aşa a avut şansa de a fi selectat să facă parte din garda de onoare a forţelor aeriene. ”De mic am visat să întâlnesc preşedintele. Este o ocazie întâlnită o dată la patru ani să participi la o inaugurare prezidenţială şi pentru mine reprezintă un vis devenit realitate, mai ales că nu toţi militarii au această ocazie, în special nu atât de tineri ca mine.” Deşi conştient de importanţa evenimentului, Joshua nu a arătat nici un fel de frică sau emoţie atunci când a fost vorba de performanţa sa pe timpul paradei. Ba chiar, de curaj caracteristic unui tânăr încrezător că poate cuceri lumea.
Ambasadorii muzicali ai lumii
Garda de Onoare este însoţătă şi de muzica pe măsură. Banda Muzicală a forţelor armate aeriene este recunoscută pe plan internaţional. Sunt cunoscuţi drept ambasadorii muzicali ai lumii. Rigoarea caracteristică unui regim de viaţă milităresc nu a ştirbit cu nimic talentul unora dintre cei mai buni muzicieni ai ţării. ”Dimpotrivă, rigoarea militărească m-a ajutat să îmi perfectez talentul”, mi-a spus Philip Krzywick, Senior Master Sergeant, care a performat la 5 Inaugurări Prezidenţiale.
Însă veteranul inaugurărilor este, de departe, şeful muzical al aviatorilor, Ed Teleky. Ed este atât de veteran încât îşi permite să comenteze despre politica ţării, un avantaj nepermis nici unui coleg al său. Iar de acest lucru s-a sigurat un domn îmbrăcat în civil, care m-a întrebat de trei ori ce voi face cu interviurile şi unde le voi difuza, mai ales după ce a aflat că reprezint o organizaţie mass-media din România. Când e vorba de ţara noastră, americanii par să fie blocaţi în era Războiului Rece.
Ed Teleky serveşte în forţele armate de 26 de ani şi a participat la fiecare Inaugurare Prezidenţială ce a avut loc în acest timp. Este o chestiune de a fi cel mai bun, nu doar în domeniul militar, dar în special, în cazul lui Teleky, în domeniul muzical.
Parada Inaugurării prezidenţiale este unul din cele mai populare showuri din America. Este o ocazie pentru americani de a vedea în plină desfăşurare ceremonială toate braţele forţelor armate, cei mai buni dintre cei mai buni. În plus, cântecele interpretate în timpul ceremoniilor sunt cunoscute lumii întregi, de aceea luni, la 21 Ianuarie, miliarde de oameni din toată lumea vor deschide televizorul în faţa unui eveniment de-a dreptul covărşitor.
________________________________
NOTA: Mihaela Biliovschi, corespondent Jurnalul Naţional şi Antena 3, este jurnalist acreditat pentru acest eveniment şi va transmite ştiri, imegini video şi interviuri în exclusivitate de la Washington D.C.
Citește pe Antena3.ro