x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incendiile "ard" 15 miliarde de dolari

Incendiile "ard" 15 miliarde de dolari

de Irina Cristea    |    11 Aug 2010   •   00:00
Incendiile "ard" 15 miliarde de dolari
Sursa foto: Denis Sinyakov/Reuters

Rusia ar putea pierde 15 miliarde de dolari, adică 1% din Produsul Intern Brut (PIB) pe anul 2010, din cauza incendiilor de pădure ce mistuiesc ţara. Şi asta doar la o primă strigare, adică pe termen scurt, potrivit estimărilor unor analişti citaţi de publicaţia Kommersant.

Autorităţile ruse nu vor încerca să estimeze pierderile produse de această catastrofă înainte de sfârşitul anului. "Efectul negativ major al valului de căldură şi incendiilor va fi înregistrat în lunile iulie-august", a declarat Aleksandr Morozov, din cadrul HSBC, precizând că o stagnare economică ar putea fi recunoscută oficial după cel de-al treilea trimestru al acestui an. El a adăugat că 50% din veniturile din agricultură sunt înregistrate în al treilea trimestru.
Morozov a estimat că, din cauza problemelor din industrie şi a reducerii nivelului activităţii economice, economia rusă "ar putea să înregistreze o pierdere de aproximativ patru procente în acest trimestru şi de un procent din PIB la nivelul anului 2010".

Cotidianul precizează că singurele date, disponibile până în prezent, privesc reducerea recoltei de cereale cu 60-65 milioane de tone. Printr-o interdicţie temporară a exporturilor, până la sfârşitul anului, se vor înregistra pierderi în valoare de trei miliarde de dolari, dar şi o inflaţie a preţurilor alimentelor, inclusiv a celor importate. Alţi analişti estimează că impactul dezastrului asupra economiei va fi mai redus.

Catastrofa a afectat şi planurile de ordin militar ale Rusiei. O serie de teste cu rachete Iskander şi alte tipuri de armament prevăzute la Kolomna, la 113 kilometri sud-est de Moscova, au fost suspendate de teamă că ar putea provoca noi incendii.

Ieri, Ministerul român al Afacerilor Externe s-a adresat, din nou, românilor care se află sau intenţionează să călătorească în această perioadă în Rusia, rugându-i să îşi anunţe prezenţa la misiunea diplomatică şi la oficiile consulare româneşti pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

×
Subiecte în articol: externe