x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incendiile de vegetație fac ravagii în Franța

Incendiile de vegetație fac ravagii în Franța

11 Aug 2022   •   09:40
Incendiile de vegetație fac ravagii în Franța

Incendiile de vegetație au devastat regiunea Gironde din sud-vestul Franței, distrugând case și forțând evacuarea a 10.000 de locuitori, dintre care unii s-au urcat pe acoperișuri pe măsură ce flăcările se apropiau, scrie Reuters.

Cerul negru și portocaliu, întunecat de fumul care se ridica din păduri și luminat de flăcări, a fost văzut în toată zona, în timp ce incendiile continuau să ardă, în ciuda eforturilor pompierilor susținuți de avioane.

Incendiile, care au afectat aproximativ 6.200 de hectare au trecut acum în regiunea învecinată Landes.

Franța, ca și restul Europei, s-a confruntat în această vară cu valuri de căldură succesive și cu cea mai gravă secetă înregistrată vreodată. Zeci de incendii de vegetație ard în întreaga țară, inclusiv cel puțin opt incendii majore.

"Pregătiți-vă actele, animalele pe care le puteți lua cu voi, câteva bunuri", a precizat pe Facebook municipalitatea Gironde din Belin-Beliet, înainte de a evacua anumite părți ale orașului.

În satul Hostens, aflat în apropiere, poliția fusese mai devreme din ușă în ușă spunându-le locuitorilor să plece pe măsură ce focul avansa. Camille Delay a fugit împreună cu partenerul și fiul ei, luându-și cele două pisici, găinile și actele de asigurare a casei.

Pompierii au declarat că sunt probabile și alte evacuări. Chiar și așa, unii locuitori din Hostens au fost reticenți în a-și abandona casele.

Numeroase drumuri mici și o autostradă au fost închise.

Peste 57.200 de hectare au fost cuprinse de flăcări până în prezent în Franța în acest an, de aproape șase ori mai mult decât media anuală pentru perioada 2006-2021, arată datele Sistemului european de informații privind incendiile forestiere.

Suedia și Italia se numără printre țările care se pregătesc să trimită ajutoare în Franța, a declarat ministrul de interne Gerald Darmanin.

El a repetat apelurile la responsabilitate din partea tuturor - nouă din 10 incendii sunt provocate fie voluntar, fie involuntar de către oameni, a spus el.

Incendiul din Gironde este unul dintre numeroasele incendii care au izbucnit în Europa în această vară, declanșate de valurile de căldură.

În Portugalia, aproape 1.200 de pompieri sprijiniți de opt aeronave au luptat cu un incendiu în zona muntoasă Covilha, la aproximativ 280 km nord-est de Lisabona, care a ars peste 3.000 de hectare de pădure începând de sâmbătă.

Spania și Grecia au fost nevoite, de asemenea, să facă față mai multor incendii în ultimele săptămâni.

Gironde a fost afectată de incendii majore în iulie, care au distrus peste 20.000 de hectare de pădure și au forțat temporar aproape 40.000 de persoane să își părăsească locuințele.

De asemenea, incendiile au făcut ravagii și în departamentele sudice Lozere și Aveyron. În departamentul Maine et Loire din vestul Franței, peste 1.200 de hectare au fost pârjolite de un alt incendiu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: incendii vegetatie