x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un incendiu uriaș de vegetație amenință un oraș canadian unde se produc nisipuri bituminoase. Mii de oameni au fugit din fața flăcărilor

Un incendiu uriaș de vegetație amenință un oraș canadian unde se produc nisipuri bituminoase. Mii de oameni au fugit din fața flăcărilor

de Redacția Jurnalul    |    15 Mai 2024   •   10:45
Un incendiu uriaș de vegetație amenință un oraș canadian unde se produc nisipuri bituminoase. Mii de oameni au fugit din fața flăcărilor
Sursa foto: Hepta

Un incendiu de vegetație de mari proporții se apropie încet de Fort McMurray, principalul oraș canadian unde se produc nisipurile bituminoase, iar aproximativ 6.000 de persoane din patru suburbii au fost sfătuite să evacueze zona, au anunțat marți autoritățile locale, citate de Reuters.

Incendiul, alimentat de condiții de uscăciune și vânturi puternice, amenință orașul din provincia vestică Alberta încă de săptămâna trecută. În prezent, acesta se află la aproximativ 7,5 km de depozitul de deșeuri din Fort McMurray, au precizat autoritățile într-o actualizare.

De asemenea, aceștia și-au exprimat speranța că se așteaptă o schimbare favorabilă a vântului în noaptea de marți spre miercuri, ceea ce ar putea duce la vânturi dinspre vest-nord-vest care să împingă focul departe de Fort McMurray.

Pe lângă pagubele care se pot abate asupra oamenilor și bunurilor lor, incendiul pune în pericol o mare parte din producția de petrol a Canadei. Fort McMurray este centrul producției de nisipuri bituminoase a țării, iar un incendiu uriaș din 2016 a forțat evacuarea a 90.000 de locuitori și a oprit producția de peste 1 milion de barili pe zi.

Ofițerul responsabil cu informațiile despre incendiile din Alberta, Josee St-Onge, a declarat anterior că incendiul a crescut semnificativ marți și a precizat că vânturile dinspre sud-vest au avut rafale de până la 40 km pe oră.

„Asistăm la un comportament extrem al focului. Se dezvoltă coloane de fum și cerul este acoperit de fum... pompierii au fost retrași de pe linia de foc din motive de siguranță", a declarat ea în cadrul unei conferințe de presă.

Incendiul a crescut în dimensiuni și are acum peste 20.940 de hectare, au declarat autoritățile din Alberta.

Într-un comunicat, autoritatea locală a precizat că locuitorii din suburbiile Abasand, Beacon Hill, Prairie Creek și Grayling au trebuit să plece până la ora 16.00, ora locală.

Locuitorii din alte părți din Fort McMurray care nu se află sub ordin de evacuare au început, de asemenea, să plece, a declarat marți după-amiază o rezidentă, Elsie Knister, în timp ce se pregătea să părăsească cartierul său din centrul orașului.

„Oamenii nu așteaptă un ordin, pur și simplu pleacă deja”, a declarat Knister, care a fost evacuată și în 2016, într-un interviu telefonic. „Mă simt sufocată. Am 71 de ani și nu vreau să trec din nou prin asta, este oribil”.

Oficialii au declarat că Fort McMurray este mai bine pregătit să lupte împotriva incendiului decât a fost în 2016. O mare parte din pădurea boreală care înconjoară orașul a ars în incendiul din 2016, ceea ce înseamnă că acum există mai puțin combustibil disponibil pentru incendiu.

„Această activitate de incendiu este foarte diferită față de (în) 2016 ... Avem o abundență de resurse și suntem bine poziționați pentru a răspunde la această situație”, a declarat șeful regional al pompierilor, Jody Butz.

El a precizat că persoanele evacuate au fost încurajate să părăsească Fort McMurray, dar pot rămâne în alte cartiere din oraș dacă doresc. Orașul dispune de 250 până la 300 de pompieri disponibili pentru a ajuta la protejarea structurilor, a adăugat Butz.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: incendiu pericol productie petrol