x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incep orele de limba romana in Canada

Incep orele de limba romana in Canada

14 Sep 2004   •   00:00

Din initiativa unei familii de romani, la Toronto s-a infiintat o scoala "mioritica". La inceput au fost doua clase, de 25 de elevi, infiintate de Toronto District School Board (TDSB).

COSTIN ANGHEL

"Scoala Romaneasca" din Toronto a fost infiintata in vara anului 2001 de catre Marcel si Diana Ban. Ei sunt romani veniti pe meleagurile canadiene la sfarsitul anului 1994 din Beius, Bihor. In vara anului 2001 a fost depusa o cerere la Toronto District School Board (TDSB), pentru a putea infiinta cateva clase de limba romana in cadrul programului "Heritage". Pentru a fi siguri de succesul demersului lor, sotii Ban au pus aplicatii online pe site-ul TheBans.com. Despre initiativa s-a scris de asemenea in presa romaneasca din Canada, au dat anunturi la televiziune si la radio. Asa au aparut 150 de copii care s-au inscris. A fost mult peste estimarea initiala a inspectorului scolar ce raspundea de acest domeniu in cadrul TDSB. Scoala este sustinuta financiar in totalitate de TDSB si, in consecinta, se supune prevederilor legate de functionarea scolilor de limba straina din Toronto. Sediul ei este o scoala publica pusa la dispozitie de TDSB.

PRIMA ZI. Cum activitatea didactica si pedagogica necesita foarte multe materiale educative, pentru "Scoala Romaneasca" s-a cumparat "un geamantan" de carti din librariile din Romania. Urmatorul pas a fost prezentarea lor la TDSB, spre consultare si validare.

Initial s-au aprobat doua clase de cate 25 elevi. Erau insuficiente, numarul celor ce au trimis aplicatia pentru admiterea in scoala a fost mult mai mare. Pentru ocuparea posturilor de profesori, "Boardul" canadian a dat anunturi in ziarul Toronto Star. Aplicatiile profesorilor romani nu au intarziat sa apara.

Prima zi de scoala, 15 septembrie 2001, a debutat cu o sala mica pentru inscriere, unde erau asteptati "niste" elevi. Au venit 150 de copii. Cu parinti si bunici erau cam 600 de persoane. A fost necesara deschiderea salii de sport, romanii nu mai aveau loc! In scurt timp, datorita numarului tot mai mare de copii ce au dorit si vor sa studieze in limba materna, numarul claselor s-a marit la sase, si parca nici acestea nu sunt de ajuns.

VARIANTA 2004. Inscrierile la "Scoala Romaneasca" se vor face la data de 18 septembrie, la sediul scolii Milne Valley, de pe 100 Underhill Dr., unde parintii sunt invitati sa completeze formularele de inscriere. Scoala va incepe la 25 septembrie 2004, prima sambata in care copiii romanilor din Toronto se vor intalni iar cu prietenii lor de anii trecuti. Prima ora de limba romana a anului scolar 2004-2005 va incepe la 9:30 dimineata.

ACTIVITATI. Apropierea dintre copii a insemnat si apropierea parintilor. In toamna anului 2001, un grup de parinti entuziasti a reusit sa organizeze activitatile legate de scoala. Serbarile dedicate Craciunului au devenit un lucru obisnuit.

Ziua Copilului, 1 iunie, a fost si ea serbata. Pentru a-i obisnui pe micii romano-canadieni cu viata canadiana "adevarata" s-au facut vizite la obiective economice importante. "Idea scolii romanesti nu este numai pentru copii de romani, este si pentru parintii acestora, este pentru o integrare cat mai rapida a tuturor romanilor in sistemul canadian", scrie site-ul scolii. Dintr-un grup de parinti s-a format, in decembrie 2002, Asociatia Romanilor Canadieni din Toronto. Adresa Scolii: Milne Valley M.S.Pu-blic School, 100 Underhill Drive, M3A 2J9.

×
Subiecte în articol: scoala diaspora