Din initiativa unei familii de romani, la Toronto s-a infiintat o scoala "mioritica". La inceput au fost doua clase, de 25 de elevi, infiintate de Toronto District School Board (TDSB).
COSTIN ANGHEL
"Scoala Romaneasca" din Toronto a fost infiintata in vara anului 2001 de catre Marcel si Diana Ban. Ei sunt romani veniti pe meleagurile canadiene la sfarsitul anului 1994 din Beius, Bihor. In vara anului 2001 a fost depusa o cerere la Toronto District School Board (TDSB), pentru a putea infiinta cateva clase de limba romana in cadrul programului "Heritage". Pentru a fi siguri de succesul demersului lor, sotii Ban au pus aplicatii online pe site-ul TheBans.com. Despre initiativa s-a scris de asemenea in presa romaneasca din Canada, au dat anunturi la televiziune si la radio. Asa au aparut 150 de copii care s-au inscris. A fost mult peste estimarea initiala a inspectorului scolar ce raspundea de acest domeniu in cadrul TDSB. Scoala este sustinuta financiar in totalitate de TDSB si, in consecinta, se supune prevederilor legate de functionarea scolilor de limba straina din Toronto. Sediul ei este o scoala publica pusa la dispozitie de TDSB.
PRIMA ZI. Cum activitatea didactica si pedagogica necesita foarte multe materiale educative, pentru "Scoala Romaneasca" s-a cumparat "un geamantan" de carti din librariile din Romania. Urmatorul pas a fost prezentarea lor la TDSB, spre consultare si validare.
Initial s-au aprobat doua clase de cate 25 elevi. Erau insuficiente, numarul celor ce au trimis aplicatia pentru admiterea in scoala a fost mult mai mare. Pentru ocuparea posturilor de profesori,
"Boardul" canadian a dat anunturi in ziarul Toronto Star. Aplicatiile profesorilor romani nu au intarziat sa apara.
Prima zi de scoala, 15 septembrie 2001, a debutat cu o sala mica pentru inscriere, unde erau asteptati "niste" elevi. Au venit 150 de copii. Cu parinti si bunici erau cam 600 de persoane. A fost necesara deschiderea salii de sport, romanii nu mai aveau loc! In scurt timp, datorita numarului tot mai mare de copii ce au dorit si vor sa studieze in limba materna, numarul claselor s-a marit la sase, si parca nici acestea nu sunt de ajuns.
Citește pe Antena3.ro