x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe INCIDENT LA DAVOS / Erdogan trânteşte uşa

INCIDENT LA DAVOS / Erdogan trânteşte uşa

de Mihaela Matachita    |    31 Ian 2009   •   00:00
INCIDENT LA DAVOS / Erdogan trânteşte uşa

Incident la Davos: premierul turc a părăsit furios forumul după o confruntare verbală cu preşedintele israelian. Gestul i-a adus premierului felicitările Hamas şi o primire triumfală în ţară. Incidentul a căzut prost pentru echilibrul sensibil din viesparul Orientului Apropiat.



Un responsabil al preşedinţiei turce a indicat ieri pentru AFP că preşedintele palestinian Mahmoud Abbas va sosi săptămăna viitoare în Turcia, într-o vizită de o zi consacrată conflictului din Orientul Apropiat, agenţia semioficială Anatolia transmiţând că aceasta ar putea avea loc la 7 februarie.

Anunţul a survenit la o zi după incidentul de la Forumul Economic Mondial de la Davos (în Elveţia). Preşedintele israelian Shimon Peres, în cadrul unei pledoarii în favoarea ofensivei ţării sale în Fâşia Gaza, l-a întrebat pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan, ridicând vocea şi arătându-l cu degetul, cum ar acţiona dacă Istanbulul ar fi lovit în fiecare noapte de rachete. Erdogan abia şi-a început răspunsul că jurnalistul care anima dezbaterea l-a întrerupt. Înfuriat, premierul turc a plecat, spunând că nu va mai veni niciodată. Vineri, în Turcia, Erdogan a afirmat că Peres i-a telefonat pentru a-i spune că “regretă incidentul”. Dar preşedinţia israeliană a dezminţit categoric că Peres i-ar fi cerut scuze.

SUPORTERII ACLAMĂ
Ecourile gestului lui Erdogan nu s-au lăsat aşteptate, preşedintele turc, Abdullah Gul, apreciind: “Dacă nu există respect faţă de un prim-ministru turc, acesta nu trebuie să tolereze. El (Erdogan – n.r.) a făcut ceea ce trebuia”. Militanţii Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea lui Erdogan provenită din mişcarea islamistă, s-au reunit în număr de 3.000 în frigul zorilor, pe aeroportul din Istanbul, pentru a-şi primi cu aclamaţii eroul. Hamas, mişcarea islamistă care controlează Fâşia Gaza, a adus “un omagiu poziţiei curajoase” a lui Erdogan. Un ziar din Emirate jubila pe prima pagină că Erdogan a “denunţat holocaustul israelian din Gaza”. Dar situaţia nu este simplă. Seismograf sensibil, armata turcă, puternică politic ca garant al laicităţii statului creat de Ataturk şi care cooperează strâns cu Israelul din 1996, a evocat “interesele” bilaterale, lăsând să se înţeleagă că legăturile cu principalul aliat din zonă nu ar fi afectate. Opoziţia turcă i-a reproşat lui Erdogan că a sprijinit Hamas-ul. Erdogan şi-a justificat gestul: “Nu sunt un şef de trib”.

“Dacă nu există respect faţă de un primministru turc, acesta nu trebuie să tolereze. Erdogan a făcut ceea ce trebuia”.
Abdullah Gul / preşedintele Turciei

×
Subiecte în articol: externe erdogan