Indienii americani provin din Siberia, a confirmat un studiu genetic asupra unor rămăşiţe vechi de 12.500 de ani. Cercetătorii americani au secvenţiat genomul extras din scheletul unui băiat de un an, dezgropat în 1968 în deşertul din statul Montana.
Scheletul a fost descoperit alături de mai multe unelte ale culturii Clovis, care a înflorit în America de Nord în urmă cu 13.000 de ani.
Mai mulţi oameni de ştiinţă au speculat, în ultimii ani, că oamenii care aveau să formeze cultura Clovis ar fi pornit din Europa, date fiind similarităţile dintre uneltele acestora şi cele ale culturii Solutrean din Franţa şi Spania.
Studiul genetic asupra acestui bebeluş, care a trăit în urmă cu 12.500 de ani şi care făcea parte din cultura Clovis a arătat că strămoşii lui erau siberieni, ajungând în America de Nord, cel mai probabil, prin traversarea strâmtorii Bering, care la acea vreme era îngheţată.
Cercetătorii au mai stabilit că 80% din indienii americani de azi sunt urmaşii tribului din care făcea parte copilul.
Studiul a mai arătat că primii colonişti ai Americii s-au separat foarte rapid în două grupuri. Un grup reprezintă strămoşii indienilor care trăiesc în ziua de astăzi, în Candada, în timp ce al doilea grup, din care face parte şi copilul din cultura Clovis, s-a răspândit în America de Sud.
Datele privind indienii americani din SUA sunt mai greu de adunat, dată fiind reticenţa acestora faţă de cercetările de acest tip.