Protestatarii "indignati" de la Londra au inceput sambata sa instaleze o a doua tabara, dupa ce Catedrala Saint Paul a fost inchisa ca urmare a manifestatiilor, informeaza AFP si Agerpres.
Activistii, care protesteaza fata de criza economica si excesele capitalismului, s-au instalat din 15 octombrie in fata Catedralei, fiind inspirati de miscarea "Ocupati Wall Street", din New York, care ulterior s-a extins in mai multe orase ale Americii si apoi a cuprins si alte tari. In ultima saptamana, tabara a ajuns de la 70 la peste 200 de corturi.
Sambata, sute de activisti si simpatizanti s-au adunat in fata Catedralei si au pornit in mars spre Piata Finsbury, unde au instalat alte 20 de corturi.
Este prima data dupa al II-lea Razboi Mondial cand Catedrala Saint-Paul este inchisa, pierderile fiind de 16.000 de lire pe zi (aproximativ 18.000 de euro).
Catedrala, care nu si-a inchis portile din anul 1940, a trebuit sa tina slujba de duminica cu usile inchise si responsabilii sai au cerut sutelor de manifestanti care si-au instalat tabara in fata intrarii sa plece, desi au recunoscut ca ii sustin pe protestatari.
Reverendul Rob Marshall a explicat duminica intr-un interviu radiofonic acordat postului BBC ca a fost o saptamana grea pentru catedrala, care pierde in fiecare zi intre 16.000 si 20.000 de lire sterline (intre 18.000 si 23.000 de euro), intrucat nu mai poate incasa bani de la turisti si nici donatii de la credinciosii care iau parte la slujbele religioase.
Masura "fara precedent pe timp de pace' de a inchide catedrala, un important punct de atractie turistica al capitalei britanice, a fost luata in urma recomandarii autoritatilor locale care considera ca accesul in edificiul baroc este dificil si nu indeplineste conditiile elementare de securitate si igiena.
Cu opt zile in urma, sute de "indignati' si-au instalat corturile in fata usilor catedralei care se afla in inima City-ului londonez, centrul financiar al capitalei britanice.