x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Industria siderurgică își revine. Oțelul ajunge la prețuri record

Industria siderurgică își revine. Oțelul ajunge la prețuri record

18 Iul 2021   •   21:35
Industria siderurgică își revine. Oțelul ajunge la prețuri record

Oțelul atinge prețuri record datorită cererii solide din industrie. China şi Rusia limitează exporturile pentru a ajuta industriile locale. Creșterea vine după ce industria siderurgică s-a aflat în dificultate timp de un deceniu, scrie Bloomberg.

Producătorii occidentali au închis multe oțelării în ultimi 10 ani din cauza cererii extrem de reduse. Numai în anul 2020 și-au închis porțile 72 de furnale.

"Dacă în urmă cu şase luni cineva m-ar fi întrebat care este cel mai optimist scenariu pentru prima jumătate a anului 2021, nu cred că m-aş fi apropiat de realitate", spune Carlo Beltrame, responsabil pentru România şi Franţa la compania AFV Beltrame, care vrea să investească 250 de milioane de euro pentru a construi o oţelărie în România, cu o capacitate de producţie de 600.000 de tone pe an.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat investiții masive în infrastructură, ceea ce înseamnă o creștere a cererii de oțel cu circa 5 milioane de tone/an în primii cinci ani. Și UE intenționează să aloce miiliarde de euro pentru reducerea emisiilor de carbon, ceea ce va genera majorarea creșterii cererii de oțel.

"Industria siderurgică din afara Chinei ar putea să intre într-o perioadă de renaştere. Am putea vedea o relansare pentru că aceste economii pur şi simplu au nevoie de oţel", explică Tom Price, analist la Liberum Capital din Londra.

Și India vrea să-și mărească capacitățile de producție. Totodată, Malayezia şi Indonezia vor să-şi majoreze producţia cu 60 milioane de tone până la sfârșitul acestui deceniu.

China produce peste jumătate din oțelul mondial, mai ales în furnale care funcțiionează pe bază de cărbune dar autoritățile vor să ia măsuri pentru protecția mediului. 
"Cu siguranţă vor fi introduse restricţii. Producătorii de oţel de peste hotare pot dormi  mai liniştiţi", este de părere Tomas Gutierrez, responsabil pentru Asia la Kallanish Commodities.



 

×
Subiecte în articol: otel