x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inflaţia din Germania a coborât la 9,6% în luna decembrie

Inflaţia din Germania a coborât la 9,6% în luna decembrie

de Redacția Jurnalul    |    04 Ian 2023   •   14:56
Inflaţia din Germania a coborât la 9,6% în luna decembrie

Inflaţia germană a încetinit mai mult decât preconizaseră economiştii pentru luna decembrie, oferind o oarecare uşurare Băncii Centrale Europene în lupta împotriva creşterii preţurilor, scrie Financial Times.

Inflaţia preţurilor de consum a scăzut până la 9,6% în decembrie, cu mult sub nivelul de 11,3% înregistrat în luna precedentă, după ce Berlinul a implementat noi măsuri pentru a proteja consumatorii de preţurile ridicate la gaze.

Cifra, publicată marţi de agenţia federală de statistică a ţării, a fost, de asemenea, mai mică decât prognoza de 10,7% făcută de economiştii chestionaţi de Reuters.

Germania este cea mai recentă ţară care a înregistrat o scădere a inflaţiei care să depăşească estimările oficialilor. Inflaţia Germaniei - în scădere de la de 11,6% în octombrie, maximul ultimilor 7 decenii - urmează unei scăderi puternice a inflaţiei în Spania şi ar putea reduce presiunea asupra BCE, care se va reuni pentru a stabili ratele pe 2 februarie.

Împreună, cifrele germane şi spaniole sugerează că inflaţia din zona euro ar putea scădea sub nivelul de 9,7% anunţat de economişti.

Euro s-a tranzacţionat cu 0,9% mai puţin faţă de dolar în această zi, la 1,056 dolari.

Inflaţia din sectorul energetic, care a crescut vertiginos după invazia Rusiei în Ucraina, a încetinit la 24,4% în decembrie, de la 38,7% în luna precedentă şi mult sub vârful de 43,9% din septembrie, reflectând subvenţiile guvernamentale. Între timp, inflaţia serviciilor - o măsură mai bună a presiunilor subiacente asupra preţurilor - a accelerat la 3,9% de la 3,6% în noiembrie.

Claus Vistesen, economistul şef al zonei euro la Pantheon Macroeconomics, a declarat că cifra privind inflaţia din servicii este „neplăcută" şi ar încuraja autorităţile de stabilire a ratelor de dobândă să continue pe calea de creştere stabilită în cadrul reuniunii din decembrie. Vistesen a avertizat că, prin stimularea cererii, subvenţiile guvernamentale riscă să alimenteze inflaţia de bază.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: inflaţia germania