x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Sînziana Stancu    |    23 Ian 2008   •   00:00

23 ianuarie 2008: Preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a dat asigurări, cu ocazia vizitei sale în Franţa, că bomba nucleară pe care o deţine Pakistanul nu va ajunge “pe mâini greşite”.

MEDVEDEV, PRIMUL DISCURS. În primul său discurs de când a fost desemnat de Vladimir Putin pentru alegerile prezidenţiale din 2 martie, prim-vicepremierul rus Dimitri Med­vedev şi-a anunţat ieri priorităţile: dezvoltarea “stabilă”, lupta anticorupţie şi independenţa în ches­tiunile internaţionale. Adoptând un ton mai blând decât mentorul său, Medvedev a mai spus că este nevoie de tact cu occidentalii, “cărora le este încă teamă” de Moscova. El a ales formule evazive pentru a-şi prezenta programul, într-un discurs de o jumătate de oră în faţa a aproximativ o mie de reprezentanţi ai societăţii civile.

 

HILLARY, FAZA NAŢIO­NALĂ. Senatorul democrat Hillary Clinton a inaugurat ieri faza naţională a campaniei. La o zi după ce a participat la o dezbatere dură, alături de principalul său contracandidat la nominalizarea Partidului Demo­crat, Barack Obama, Hillary şi-a lansat, la Washington DC, un turneu de 30 de ore, în mai multe state americane, pentru a-şi face campanie în vederea apropia­telor alegeri primare din 5 februa­rie, când 20 de state organizează concomitent consultări electorale. Această serie de consultări – o noutate a scrutinului din 2008 – ar putea contura numele candidaţilor finali înainte de convenţiile din toamnă. (A.A.)

  

ACORD. Polonia speră să încheie un acord cu Statele Unite în februarie, pentru amplasarea interceptoarelor de rachete pe teritoriul său, în cadrul proiectului scutului american antirachetă, a declarat ieri ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, citat de Reuters. Noul guvern polonez de centru-dreapta doreşte relaţii mai strânse cu Statele Unite pri­vind securitatea, a explicat minis­trul polonez, precizând că Var­şovia se aşteaptă ca, în schimb, Washingtonul să sporească apă­rarea aeriană poloneză, dotând-o cu sisteme de rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune, cum ar fi ra­ch­e­tele Patriot. Instalarea scutului american, care, în viziunea Rusiei, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale, a răcit relaţiile dintre Moscova şi Var­şo­via.

 

ARTA MOŢĂITULUI. Fostul preşedinte american Bill Clinton (foto) a fost prins moţăind nestingherit într-o biserică baptistă din Harlem, unde fusese invitat să asiste la o slujbă în onoarea lui Martin Luther King Jr. Presa americană reaminteşte că Bill a avut ocazia să demonstreze ceea ce scrie în cartea “Arta Moţăitului”. El a mărturisit că, în vremea când era preşedinte, obişnuia să-şi facă un sfert sau o jumătate de oră de siestă, “în mijlocul zilei”, care “îl învigora”. Chiar şi când era acoperit de treburi, dacă nu avea posibilitatea să se odihnească în voie, când simţea că îi vine somnul, “se strecura într-un loc retras, pe o canapea”, unde moţăia “cel puţin 15 minute”. Apoi “vedea lumea cu alţi ochi” ...

 

BOMBA NUCLEARĂ. Preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a dat asigurări, cu ocazia vizitei sale în Franţa, că bomba nucleară pe care o deţine Pakistanul nu va ajunge “pe mâini greşite”. El a explicat că acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă grupuri extremiste, ca Al-Qaida sau grupările talibane, ar reuşi să “învingă armata pakis­ta­neză în totalitate”.

×
Subiecte în articol: externe